Nagy Márton: Jó úton haladunk az infláció letörésében

NAGY Márton, kormányinfó, 2022. 05. 26.
Budapest, 2022. május 26. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A várakozások beigazolódtak, ahogy azt a kormányzat előzetesen jelezte, januárban már tetőzött az infláció, februárban pedig már elindult egy mérséklődés - mondta a Világgazdaságnak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A tárcavezető szerint mindez a következő hónapokban folytatódhat, sőt az infláció csökkenésének üteme egyre drasztikusabbá válik.
Vágólapra másolva!

A háború és szankció sújtotta gazdasági helyzetben is meg kell védenünk a családokat, a nyugdíjasokat és a teljes foglalkoztatottságot. Ki kell védjük a recessziót, a kormány határozott célja, hogy idén 1,5 százalékkal növekedjen a gazdaság, majd 2024-ben újra kilőjön a GDP-bővülése - mondta a Világgazdaságnak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A tárcavezető hozzátette: a szankciós infláció letörése és a negatív gazdasági hatások ellensúlyozása érdekében már 20 intézkedést hoztak, amelyek egyaránt védik a munkahelyeket és segítik a családokat és a gazdaságot is. Mint mondta, az infláció főként kínálati tényezőkből fakad, így elsőként ezeket kell kezelni.

- húzta alá a miniszter, hozzátéve, hogy a csökkenés a következő hónapokban is folytatódhat, de úgy, hogy az infláció mérséklődésének üteme egyre drasztikusabbá válik, amivel év végére 9 százalék körüli szintre szorulhat vissza.

Az élelmiszerinfláció már korábban, 2022 decemberében tetőzött, azóta pedig folyamatosan mérséklődik. Nagy Márton szerint a infláció letörését elsősorban az energiaárak csökkenése, az árfolyam stabilizálódása, valamint főképp az élelmiszereknél megfigyelhető túltermelési folyamatok segítik.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Szerinte a kormányzat célzott intézkedései hatékonyak, a szankciós infláció ellen beadott vakcina működik. Hangsúlyozta, hogy az infláció elleni küzdelemben nagy segítség a Gazdasági Versenyhivatal fellépése is, amely az élelmiszerkiskereskedelmi láncok árazási gyakorlatát vizsgálja.

Erre a leginkább látható, mindenki számára a mindennapokban is közvetlenül érezhető példája, hogy az elmúlt hetekben az áruházláncok sorozatosan jelentik be a különböző termékek árának csökkentését.Árakat csökkentett többek közt a Lidl, az Aldi, a Spar és a CBA is.

  • A Penny 20 százalékkal csökkentette a vaj árát, de az Aldi saját márkás vaja is 20 százalékkal csökkent, ami így 1199 forint helyett 959 forintba kerül;
  • A Lidl-ben kapható baromfirudacska ára 20 százalékkal csökkent, ami így 1186 forint helyett 949 forintba kerül.
  • Szintén a Lidl-ben kapható szeletelt edami sajt ára 25 százalékkal csökkent 999 forintról 749 forintra;
  • A Spar-ban a szalámik, sonkák, párizsik ára 5-21 százalékkal csökkent;
  • Szintén a Spar-ban átlagosan 5-10 százalék közötti mértékben csökken a tejfölök, UHT tejek, joghurtok, kefirek és túrók ára.
  • A CBA-ban jellemzően 10-15 százalékos árcsökkenés figyelhető meg pl. a tejtermékek, gyümölcslevek, teák esetében.
  • Eközben a Tesco-ban január óta több mint 2000 termék ára csökkent, átlagosan 9,5 százalékkal.

"Hangsúlyozom, hogy a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a szankciós inflációt letörje és egy számjegyűre szorítsa vissza az év végéig. A csökkenő infláció ráadásul megnyithatja a lehetőséget a jegybanki és piaci kamatok csökkentésének is"

- összegezte Nagy Márton.