A történelem legnagyobb egérirtására készülnek egy szigeten

egér a kertben
Egér a kertben. A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Veszélyeztetett madarakat pusztíthatnak ki az egerek ezen a szigeten, ezért döntöttek a rágcsálók kiirtása mellett - írja a Player.
Vágólapra másolva!

A 19. században fókavádászok hurcolták be véletlenül az egereket az Indiai-óceán déli részén fekvő Marion-szigetre.

Az egerek az elmúlt harminc évben a melegebb és szárazabb körülmények miatt veszélyes mértékben elszaporodtak,

és nagy pusztítást végeztek a szigeten élő vándoralbatroszok, veszélyeztetett madárfajok, gerinctelen élőlények és növények, valamint a földön és odúban fészkelő tengeri madarak fiókái, sőt felnőtt egyedei között. A természet élővilágának védelme érdekében döntöttek most a kártevők kiirtása mellett.

A kép illusztráció Forrás: 123rf.com

A Marion-sziget a közigazgatásilag a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Prince Edward-szigetek tagja. A lakatlan, vulkáni eredetű földdarab 2.200 kilométerre található Fokvárostól, az afrikai kontinens és az Antarktisz között. Több millió tengeri madár fészkel itt, köztük négy pingvinfaj és a világ vándoralbatroszainak negyede.

Ha nem irtják ki az egereket, akkor az albatrosz – tizennyolc másik tengeri madárfajjal együtt – teljesen eltűnhet a szigetről.

A rágcsálóirtást 2025 déli féltekei telén végzik el a Dél-afrikai Köztársaságból érkező helikopterek segítségével, amelyek rágcsálóirtó csalétket szórnak ki a 30 ezer hektáros sziget teljes területére. Ez a módszer már sikeresnek bizonyult a brit fennhatóságú Dél-Georgia szigetén, ahonnan egy évtized alatt irtották ki a patkányokat és az egereket. Hasonló projekteket hajtottak végre a brit Lundy szigetén, a Man-szigeten és a Külső-Hebridákon, új életre keltve a területeken élő tengeri madarak állományát.

Az Egérmentes Marion projekt lesz az eddigi legnagyobb, egyetlen művelet keretében végrehajtott irtási akció.

Forrás: The Guardian