Nagyot megy a forint

illusztráció, fizetés, bér, jövedelem, pénz, személyi kölcsön, kölcsön, kéz, bankjegy, forint
Vágólapra másolva!
A márciusi árfolyammegingás nem volt tartós, napok óta jelentősen erősödik a forint árfolyama. A dollár kissé elgyengült az euróval szemben, ennek lehet köze a forint erősödéséhez is.
Vágólapra másolva!

Kedd reggel jelentősen erősödött a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben is. Utóbbinál éves csúcsot ért el, ami nem csak a hazai fizetőeszköz erősödésének köszönhető, hanem annak is, hogy a dollár napok óta gyengül az euróval szemben.

A forint márciusi megingásában közrejátszott az amerikai és az európai bankpánik, mint ismeretes, a tengerentúlon a techipart finanszírozó bankok váltak fizetésképtelenné, Európában pedig a legnagyobb svájci bank, a Credit Suisse finanszírozása "nyaklott" meg. Ennek hatására több kelet-közép-európai deviza is gyengülni kezdett, ám abban a pillanatban, amikor a bankpánikban érintett államok kormányai mentőövet dobtak a bajba került bankoknak, a piacok megnyugodtak.

A forint szinte azonnal pozitívan reagált, ugyanis a magyar bankrendszer tartaléka sokkal erősebb, mint a nyugati bankoké, így egy komolyabb bankválság sem okozna itthon csődöket.

Így viszonylag gyorsan kiderült, hogy a forint a negatív pénzügyi környezetben kissé alulértékeltté vált – indokolatlanul. Ennek köszönhető a mostani „vissza" erősödés.

Illusztráció Forrás: shutterstock

Ráadásul a gyengébb dollárból a befektetők most szívesebben térnek át az úgynevezett feltörekvő devizákba a nagyobb profit reményében. Így ez is erősíti a forint árfolyamát az amerikai és az európai fizetőeszközzel szemben is.

Az elemzők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a forint a jelenlegi 376-377-es euróval szembeni szintről 372-ig erősödik,

ott azonban van egy lélektani határ, amit még át kellene törnie ahhoz, hogy tovább erősödhessen. Ha ez sikerülne, nyáron akár újra megközelíthetné az energiaválság előtti forint-euró szintet – már ha tovább tart a menetelés. De ez nem jelenti azt, hogy napon, vagy egy héten belül a befektetők ne hajtanának végre profitrealizálást, ami kissé hektikussá teheti az árfolyammozgást.