Meglepően gyorsan lassul a kínai infláció

pénz kína
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 1 December 2015. China's central bank said Friday (11 December 2015) night that it would start tracking the value of the country's currency against a basket of many other currencies and not just the dollar. The move is likely to reignite speculation about the possibility of another devaluation by Beijing and could fan trade tensions. The People's Bank of China posted a commentary on its website saying it would calculate and release the value of the renminbi based on a basket of foreign currencies, after many years of relying overwhelmingly on calculations based on the renminbi's value in dollars. The Chinese central bank did not say when it might make such a move, which could rock global financial markets.
Vágólapra másolva!
Meglepő fordulatot vett a kínai infláció a várakozásokhoz képest gyorsabban lassult az ottani pénzromlás üteme.
Vágólapra másolva!

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint az országban a fogyasztói árak növekedése 0,7 százalékra lassult márciusban a februári 1 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában a februárival megegyező, egyszázalékos infláció szerepelt márciusra. A kormány az idei évre mintegy 3 százalékos átlagos inflációval számol a tavalyi 2 után.

Ezzel Kínában 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre lassult az éves infláció az első tavaszi hónapban azért, mert jelentősen mérséklődött az élelmiszerár-növekedés.

Ráadásul a kínai statisztikai hivatal jelentése szerint a termelői árak éves szinten már a hatodik egymást követő hónapban mérséklődtek márciusra, amely ugyancsak jótékony hatással volt a teljes inflációra.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Mindez azért fontos, mert Kína jelentős szerepet vállal a világgazdaság alakulásában, így az ottani történések jelentősen kihatnak a nyugati gazdaságokra is.

Fontos megjegyezni, hogy a kedvező inflációs adat ellenére a kínai GDP növekedés továbbra is gyenge (az elvártakhoz képest), így

a jelenlegi gazdasági környezetben számítani lehet egy gazdaság élénkítő csomagra, amely felfűtheti a növekedést.

Ez további pozitív hatást gyakorolhat a Kínával kereskedő országok gazdaságaira. Az élénkítés első jele lehet, hogy a kínai jegybank váratlanul csökkentette az ottani pénzintézetek úgynevezett kötelező tartalék szintjét, ami első hallásra kissé megfoghatatlan intézkedés, ami valójában annyit jelent, hogy a bankok több pénzt pumpálhatnak (például hitelek formájában) a gazdaságba. Ez már önmagában is erősítheti a gazdaság növekedési pályáját, másik oldalról persze kissé sérülékenyebbé teszi a kínai bankokat.