Őrült tömegverekedés egy hamburgerért: 35 éve nyílt meg az első McDonald's Magyarországon

McDonalds, régi posta utca, 1988
Vágólapra másolva!
35 évvel ezelőtt, 1988. április 29-én Budapesten, a Régiposta utcában nyílt meg az első magyarországi McDonald's. A nyitás napján a belvárosban száz méteres sorok kígyóztak az étterem bejárata előtt: óriási tömeg gyűlt össze, hogy elsőként kóstolhassa meg az amerikai étteremlánc ételeit. Sokan lökdösődtek, egyes hírek szerint kisebb tömegverekedés is volt az egyik nap a gyorsétterem előtt. 26 forintos sajtburger és egy falat amerikai álom: ezt kínálta az első magyarországi McDonald's, egyébként a Kádár-diktatúra végnapjaiban. Igaz, akkor még kevesen tudták, hogy hamarosan összeomlik a kommunista diktatúra.
Vágólapra másolva!

Csak a nyitás napján közel 10 ezer, percenként több mint 10 vendéget szolgált ki az étterem. A lelkesedés később is kitartott: a visszaemlékezések szerint még napokig kellett tülekedni, olykor verekedni, ha valaki hozzá akart jutni élete első igazi amerikai sajtburgeréhez.

Kommunista pártvezetők nyitották meg az első McDonald'sot

Az akkori politikai vezetés magas szinten képviseltette magát a megnyitón: az első hazai McDonald'sot Marjai József miniszterelnök-helyettes, valamint Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter avatta fel.

Az első magyarországi McDonald’s-étterem a fővárosban, a Régiposta utcában Forrás: Fortepan / Chuckyeager tumblr

A Noizz egyik olvasója, Tibor, aki a nyitás másnapján édesapjával látogatott el az étterembe, a következőképpen idézte fel a Régiposta utcai McDonald's megnyitását:

„Apámmal a nyitás másnapján felkerekedtünk, és izgatottságtól túlfűtve célkeresztbe vettük a Mekit. 14 éves voltam, tehát még bőven iskolába jártam, de mivel szombat volt, így már délelőtt odaértünk és bíztunk benne, hamar sorra kerülünk. A túlzás nélkül több száz méteres sor körülbelül két óra alatt elfogyott előlünk, így pont meg is éheztünk, mire a kezünk ügyébe került volna az étel."

„Drága volt persze egy átlagos magyar családnak, de akkor ez nem számított, bennünk valahogy fel sem merült, hogy számíthatna és abban a több tízezer emberben sem, aki ott sorakozott akkor, és a következő hetekben hamburgerért, ugyanis mindenki érezte, hogy hogy itt olyan történik, aminek visszafordíthatatlan következményei lesznek. A 43 forintos Big Mac ugyanis tényleg maga volt a nyugat."

Marjai József miniszterelnök-helyettes az első magyarországi McDonald's-étterem megnyitóján:

Csillagászati árak, szűk választék

A kínálat jelentősen eltért a maitól, hiszen csak tizenöt termékből választhattak a vásárlók. Közülük 13 jelenleg is megtalálható az étlapon. A legdrágább a Big Mac volt, ami 43 forintba került, a dupla sajtburgerért 42, a dupla hamburgerért pedig 38 forintot kellett fizetni (ezek ma már nem kaphatók), a sajtburger 26 forint volt. A kommunizmus áraihoz képest, 1988-ban, drágák voltak.

A hamburgerért, a nagy krumpliért és a tejturmixért pedig 25 forintot kértek el.

Legolcsóbban a presszókávét, a teát és a forró kakaót (amely ma már forró csoki néven fut) lehetett vásárolni, ezek 12 forintba kerültek.

A nyitást követően még sokáig hosszú sorok kígyóztak az első magyarországi McDonald's előtt:

Ezek az árak igencsak magasnak számítottak akkoriban.Viszonyításképpen: akkor

az ott dolgozók kezdő órabére 35 forint 10 fillér, a bruttó havi minimálbér pedig 3000 forint volt.

Azaz abból a fizetésből az étterem nyitásakor mindössze 115 sajtburgert lehetett vásárolni. A mai bruttó minimálbérrel és egy sajtburger árával számolva ez több mint 480 darab szendvicsre jön ki, tehát arányaiban akkor közel ötször annyiba került egy sajtburger, mint ma. Ennek ellenére az emberek egyszerűen meg voltak bolondulva a "Mekiért" és a hozzá kapcsolt (természetesen hamis) életérzésért.

Lapozzon, a következő oldalon elmondjuk, hogy az amerikai cég már jóval korábban szeretett volna megjelenni Magyarországon, és bemutatjuk, hogyan tálalta az egypártrendszer sajtója az amerikai gyorsétteremlánc első egységének megnyitását.