Eldőlt, melyik az év bankjegye 2022-ben

Philippines 1000 Peso Note
Philippine eagle, Portrait from Philippines 1000 Pesos 2022 Polymer Banknotes.
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Bankjegy Társaság (IBNS) szavazóbizottsága kihirdette a 2022-es év bankjegye győztesét. Most először lett a Fülöp-szigetek jegybankja által kibocsátott egyik bankjegy a nyertes, méghozzá az ezer peso-s - írja az IBNS.
Vágólapra másolva!

Egy év legszebb bankjegyére a szavazást mindig a következő évben tartják, az eseményt az 1961-ben létrejött oktatási, non-profit szakmai szervezet, az International Bank Note Society (IBNS) szervezi. A nyertes bankjegyre a kivitel, megjelenés általános értékelése, a biztonsági elemek, a bankjegy történelmi jelentősége, és egyéb tényezők alapján szavaznak. A szervezetnek több mint 2.000 tagja van, ők adhatják le voksukat.

2022-ben világszerte közel 100 új bankjegyet bocsátottak ki, de csak 19-et ítéltek kellően újszerűnek ahhoz, hogy jelöltté válhassanak az év bankjegye versenyben. A szavazás kezdetétől fogva a fülöp-szigeteki 1000-es címletű peso bankjegy volt a favorit. Ezt követte az észak-írországi (Ulster Bank) 50 fontos bankjegye, valamint a skót (Bank of Scotland) 100 fontos bankjegye.

A nyertes bankjegy előlapja:

A Fülöp-szigeteki új ezer pesós előlapja Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Prachaya Roekdeethaweesab/Shutterstock. No use without permission./Prachaya Roekdeethaweesab

A nyertes bankjegy hátoldala:

Az új Fülöp szigeteki ezer peso Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Prachaya Roekdeethaweesab/Shutterstock. No use without permission./Prachaya Roekdeethaweesab

A Fülöp-szigeteki Központi Bank "díjnyertes bankjegyét" az ausztrál jegybank (Reserve Bank of Australia) és annak teljes tulajdonú leányvállalata, a Note Printing Australia nyomtatta. A bankjegy előlapján két fülöp-szigeteki szimbólum, a kritikusan veszélyeztetett fülöp-szigeteki sas rajza, és a holografikus Sampaguita, az ország nemzeti virága látható. A bankjegy hátoldalán nem változtattak a korábbiakhoz képest, itt továbbra is a Tubbataha Reefs természeti park (az UNESCO világörökség része), az ország térképe és a déltengeri gyöngy látható.

A bankjegy előlapján korábban szereplő három második világháborús hős leszármazottai annyira ellenezték a dizájnváltozást, hogy a központi bank egyelőre továbbra is nyomtatja mindkét verziót az 1000-es címletű pesóból.