Az állampapír változatlanul az egyik legjobb befektetésnek számít

Június 3-tól jegyezhető a Magyar Állampapír Plusz
Vágólapra másolva!
Már százezer forint körüli összeg is befektetésre alkalmas lehet, és eurót is ezekben a hetekben lehet érdemes váltani a nyaraláshoz. Megtakarítást képezni havonta félretett kisebb összegből is lehet, hosszabb távra továbbra is jó befektetés az állampapír, írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A közeljövőben is maradhat a jelenlegi 372 forint körüli szintnél a forint árfolyama, a 385 kevésbé valószínű, de akár 365 forintig is erősödhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben – mondta el lapunk megkeresésére Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Kifejtette,

stabil árfolyamot vár a Magyar Nemzeti Bank, és májustól van kilátás kamatcsökkentésre, viszont ezt a magas infláció miatt csak óvatosan, kis lépésekben alkalmazhatja majd a jegybank.

Hozzátette, az infláció nem kedvez a hazai fizetőeszköz árfolyamának, a folyó fizetési mérleg javulása viszont igen, ahogyan az államadósság csökkenésének üteme is. Kérdés ugyanakkor hazánk és az unió viszonya, vitája az uniós források lehívása kapcsán.

Kedvező forintárfolyam

Ami a rövid és hosszabb távú befektetési lehetőségeket illeti, az elemző kifejtette, nehéz az elkövetkező heteket megjósolni. Ha valaki például eurót szeretne váltani, a következő hetekben egy kedvezőbb árfolyamnál megteheti, rövid távú befektetésként pedig szóba jöhet egy három hónapos diszkontkincstárjegy. A befektetésekről szólva azt mondta, egyéni preferenciák kérdése, ki mit és milyen portfóliót választ, mennyire vállal kockázatot. Általánosságban elmondható, ma a 2020 körüli, nullaközeli kamatokhoz képest elérhetők magas hozamú, alacsony kockázatú konstrukciók.

Összegeket tekintve, bár nagy hozamokat nem ígér, de már pár százezer forintot is érdemes lehet befektetni, de akár havonként húszezer forintos rendszeres megtakarítással is lehet befektetési alapot képezni. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője lapunk megkeresésére az árfolyamot illetően azt mondta,

sebezhető a hazai fizetőeszköz árfolyama, a viszonylagos stabilitás a magas kamatnak köszönhető, a jegybank vezetése teszteli a piacot, a stabil árfolyam az MNB érdeke, és nem kizárt, hogy visszatérünk az elmúlt napok erősödő hangulatába.

Ami a rövid távot illeti, Török Zoltán is úgy látja, a következő hetekben (380 forint alatti árfolyamon) érdemes lehet eurót váltani, ugyanakkor figyelmeztetett, bár nem valószínű, teljesen kizárni sem lehet a közeljövőbeni négyszáz forint feletti euróárfolyamot. Befektetésre viszont a forintot ajánlja, úgy látja, megéri állampapírba fektetni.

Illusztráció Forrás: Equilor

Állampapír, ingatlan, arany

Népszerű befektetési formának számít az elemzők által is említett állampapír.

A Bónusz Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír egyaránt 11 százalék feletti kamatozású, biztonságos, kamatadómentes befektetést kínál.

A népszerű állampapírok személyesen és online is megvásárolhatók a Magyar Államkincstárnál, a postán és a forgalmazó bankoknál.

Az állampapírok a másik népszerű befektetés, az ingatlan konkurenciái lettek a magas hozamuknak köszönhetően.

Ugyanis ha az értékmozgást nem nézzük, egy ingatlan évente bruttó 8-9 százalékos hozamot is garantált, manapság viszont ennek nagyjából a felét. Mellette szólhat, hogy ahogyan az elmúlt két-három évtized során bővült Budapest agglomerációja, megérheti például Székesfehérváron, Tatabányán lakást kiadni, venni.

További részletek ide kattintva olvashatók.