Ezeket a munkákat nem fogja elvenni az emberektől a mesterséges intelligencia

robot, mesterséges intelligencia
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Habár a mesterséges intelligencia valóban forradalmasíthatja a munkafolyamatokat, és automatizálhatja számos munkakör egyes aspektusait, de egy friss jelentés szerint ez nem minden szakmára lesz hatással a közeljövőben - írja a Foxbusiness. 
Vágólapra másolva!

A mesterséges intelligencia és a nagy nyelvi modellek (LLM) olyan technológiák, amelyek az utóbbi tíz év során kerültek igazán reflektorfénybe. Mindkettőre igaz, hogy algoritmusokat használ arra, hogy meglévő, ember által létrehozott tartalmakból, például szövegekből, képekből, hangokból és videókból új tartalmakat hozzon létre, és hatalmas mennyiségű adatot képes villámgyorsan elemezni.

A rémisztő sebességű technológiai fejlődés sokakat bizonytalanná tesz saját munkájának szüksgégességét illetően, ugyanakkor a szakértők többnyire azt hangsúlyozzák, hogy a mesterséges intelligencia a legtöbb szakmában a humán munkaerő segítsége, kiegészítője lesz, nem pedig helyettesítője. Tehát

bizonyos feladatok automatizálásával segít majd termelékenyebbé válni,

ahelyett, hogy ezeket az embereket munkanélkülivé tenné - olvasható a Goldman Sachs jelentésében.

A jelentés megállapította, hogy miközben az amerikai munkahelyek mintegy kétharmada valóban ki van téve valamilyen mértékű, mesterséges intelligenciával támogatott automatizálásnak, az adott munkakör napi munkaterhelésében a feladatok zöme a munkavállalókra marad.

"Bár a mesterséges intelligencia munkaerőpiacra gyakorolt hatása valószínűleg egyre jelentősebb lesz az idő előrehaladtával, a legtöbb munkahelyet és iparágat csak részben fenyegeti az automatizálás veszélye. Így a mesterséges intelligencia inkább kiegészíti, mint helyettesíti a humán munkaerőt" - állítja a jelentésben Joseph Briggs és Devesh Kodnani, a Goldman Sachs Research közgazdászai.

A Goldman Sachs tanulmánya megállapította, hogy számos iparágat szinte érintetlenül hagy majd a mesterséges intelligenciára (MI) épülő automatizálás. Ilyen a halászat, a mezőgazdaság, az erdészet, a személyi gondozás, a takarítás, a karbantartás és javítás, az építőipar és a kitermelés, a termelés, a mérnöki munka, a tervezés, a művészetek, a szórakoztatás, a sport, a közösségi és szociális szolgáltatások, valamint a szállítási mozgatás. Ezekre igaz, hogy a feladatok több mint felét nem tekintették automatizálhatónak, így az MI nagyrészt kiegészítő eszközként szolgál ezeknél.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Tatiana Shepeleva/Shutterstock. No use without permission./Tatiana Shepeleva

Általánosságban elmondható tehát, hogy a mesterséges intelligencia által vezérelt automatizálásnak kevésbé kitett területek általában kézi és szabadtéri munkát vagy speciális tudást igényelnek.

Az automatizálás és a mesterséges intelligencia általi helyettesítés jobban érinti az alábbi területeket:

a jog, az irodai és adminisztratív támogatás, ezek mindegyikében a feladatok körülbelül egyharmadát ítélték mesterséges intelligencia által helyettesíthetőnek.

Itt a feladatokat hatékonyabban tudnák elvégezni a chatrobotok vagy az átíróeszközök, mint az emberek.

A Goldman Sachs tanulmányának szerzői megjegyezték, hogy bár a mesterséges intelligencia eszközeinek szélesebb körű alkalmazása egyes munkaköröket felválthat ugyan,

a megnövekedett termelékenység és gazdasági teljesítmény azonban az innovációs hullám által előidézett új típusú munkahelyek létrejöttéhez vezethet,

hasonlóan ahhoz, ahogyan az információs technológia térnyerése számos új szakmát hozott létre.