Az MNB Intézet oktatási sikerének kulcsa: versenyképes tudás nemzetközi szinten

University students doing group study Wireless Technology Five People Computer Student University Student Women Females Men Males Group Of People Copy Space Surfing the Net Youth Culture Young Adult Sitting Reading Working Studying Learning Multi-Ethnic G
Top view of group of students sitting together at table. University students doing group study.
Vágólapra másolva!
Az idei évben ismét nagy érdeklődés mutatkozott az MNB Intézet Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás képzése iránt. A Neumann János Egyetem budapesti campusán elérhető képzésnek töretlen sikere van az országban a hasonló területen meghirdetett szakok között. A mesterszak indulásának második évében is kiemelkedő jelentkezési számokkal zárta a felsőoktatási felvételi eljárási időszakot. Lehmann Kristóf, a Magyar Nemzeti Bank igazgatójának írása.
Vágólapra másolva!

Az MNB Intézet hallgatói a világ legjobbjai között

Miben lehet mérni a nemzetközi versenyképességet és hogyan lehet az élmezőnybe kerülni? Az MNB Intézet nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nemzetközi és hazai versenyeken való részvételre is ösztönözze és felkészítse a hallgatóit, ahol versenyzőként a képzés során megtanultakat kamatoztathatják, és nemzetközi színtéren is megmérettetik magukat.

A 2022 őszén megrendezett 'Bloomberg Global Trading Challange' egyetemistáknak szóló versenyén az MNB Intézet hallgatói kiemelkedő eredménnyel zártak.

A 35 országból közel ezer csapat jelentkezésével lebonyolított kihíváson a világ legjobb egyetemi csapataival - például a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem, az amerikai Berkeley, a Columbia Egyetem, a San Diego-i Egyetem, a francia HEC Paris, az angol University College London, valamint a Hongkongi Egyetem - versenyezhettek hallgatóink. Az Európai Unió egyetemi csapatai között a Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszak versenyzői az első és a harmadik helyet foglalhatták el a dobogón. Ez a kimagasló teljesítmény a világ vezető egyetemei között a tizennegyedik és a huszonkettedik helyezést jelenti.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Jacob Ammentorp Lund/Jacob Ammentorp Lund

Versenyképes tudás

A mesterszak magas színvonalú oktatást kínál azoknak a hallgatóknak, akik szeretnék elmélyíteni tudásukat a közgazdaságtudományi területen. A Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás innovatív, nemzetközi sztenderdeken alapuló tantárgystruktúrájával kiemelkedik a magyar felsőoktatásban. A képzés olyan új tudományterületeket fed le, mint az adattudomány (Data Science), a viselkedési közgazdaságtan (Behavioral Economics), a modern pénzügyek (zöld pénzügyek és befektetések a digitalizáció korában), valamint a mesterséges intelligencia és gépi tanulás (Machine Learning).

A modern elméleti tudás elsajátításán felül a képzés célja, hogy a legmodernebb pénzügyi, közgazdasági elemzési eszköztárat gyakorlatorientált módon adja át a hallgatók számára, és a képzésbe a Magyar Nemzeti Bank felsővezetőinek és szakértőgárdájának gyakorlati tudását csatornázza be.

Sokkal magasabb szintű tájékozottságot szerezhetnek a hallgatók az adott témakörben, ha a tankönyvek mellett esettanulmányokon és szimulációkon keresztül sajátítják el a tananyagot. Az ilyen innovatív oktatási módszerek a valós gazdasági problémák megértését és hatékony kezelését segítik elő. A képzést elvégző hallgatók előképzettsége és naprakész ismeretei nagy mértékben járulhatnak hozzá a munkaerőpiacon való sikeres elhelyezkedéshez.

Nemzetközi szinten is exkluzív hallgatói lehetőségek, kiváló szakmai környezet

A mesterszak hallgatói tovább bővíthetik tudásukat a nyári időszakban is. Az MNB Intézet a legkiválóbb nemzetközi felsőoktatási intézmények által szervezett nyári egyetemeken való részvételt is lehetővé teszi.

Pályázati lehetőséget biztosít olyan nemzetközi ranglisták élén álló intézményekbe, mint az Oxford, a Harvard, a Fudan Egyetem, valamint a Barcelona School of Economics.

A felvételt nyert hallgatók nemzetközileg elismert közgazdászoktól tanulhatnak az érdeklődési körüknek megfelelő gazdasági témákban. Az egyetemek tárgykínálatban a Data Science, gépi tanulási módszerek, szakmai kommunikáció, tudomány és technológia, gazdaságpolitika, fenntartható közgazdaságtan és a legújabb közgazdasági elméleteket bemutató kurzusok egyaránt megtalálhatóak.

a cikk szerzője Lehmann Kristóf, MNB-igazgató

Címlapi képünk illusztráció.