20 milliárd vagy 2200 milliárd forint értékű koronát helyeznek III. Károly fejére?

Imperial State Crown, Birodalmi állami korona, brit koronaékszer
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 19: The coffin of Queen Elizabeth II with the Imperial State Crown resting on top, borne on the State Gun Carriage of the Royal Navy departs Westminster Abbey on September 19, 2022 in London, England. Elizabeth Alexandra Mary Windsor was born in Bruton Street, Mayfair, London on 21 April 1926. She married Prince Philip in 1947 and ascended the throne of the United Kingdom and Commonwealth on 6 February 1952 after the death of her Father, King George VI. Queen Elizabeth II died at Balmoral Castle in Scotland on September 8, 2022, and is succeeded by her eldest son, King Charles III. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Világszerte nagy érdeklődés övezi III. Károly és felesége, Kamilla királynő május 6-i koronázását, és a ceremónia köré szervezett eseményeket. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a brit uralkodó mellett a szűk értelmeben vett koronázási ünnepség főszereplői nem, vagy nem pusztán a királyi család tagjai, illetve az exkluzív meghívásnak eleget tevő vendégek lesznek, hanem a koronák is. A többes szám nem véletlen. A brit koronaékszerek központi elemeit képviselik az uralkodói koronák, és azok között is különösen kettő, mely III. Károly koronázása kapcsán figyelmet érdemel.
Vágólapra másolva!

A brit koronaékszerek összefoglaló elnevezése több mint száz különleges, egyedi ceremoniális tárgynak, melyek a mindenkori brit uralkodóhoz köthetők, pontosabban, amelyeket az éppen regnáló király vagy királynő jelvényként használhat fontos állami események, ünnepségek alkalmával. Fontos hozzátenni: szigorú protokollok szerint. Királyi jogar, ékszerkek, kardok, országalma, sőt, kelyhek és tányérok: mind olyan tárgyak, melyek évszázadok alatt megszilárdult szimbolikus jelentéseket vettek fel a brit monarchában, és ezeket a jelentéseket napjainkban is hordozzák.

Érdemes megemlíteni azt a körülményt is, hogy

a brit az egyetlen európai monarchia, mely tradicionális alapon használja a kiemelt állami eseményeken a koronaékszerek meghatározott darabjait.

S persze ott van a nehezen számszerűsíthető érték: a brit koronaékszerek 100-nál is több darabjának többsége 1660 után került be a királyi protokolltárgyak közé. Csak drágakövekből több mint 23 ezer darabot tartalmaznak összesen ezek a tárgyak. S bár időről időre készülnek elvi becslések arról, mennyit érnének a műtárgypiacon, annyira valószínűtlen, hogy ez megtörténjen, hogy nem túlzás a királyi jelvények kapcsán a "felbecsülhetetlen" jelző. Hivatalos értékbecslést soha nem készítettek a koronaékszerekre.

Brit koronaékszerek a birodalmi állami koronával Forrás: Getty Images/Chris Furlong

III. Károly koronázása kapcsán persze az egyik legizgalmasabb kérdés a korona, pontosabban a koronák kérdése. A brit monarchia intézményéhez nyolc korona tartozik, például a brit Indiai Császári Korona, melyet V. György 1911-es indiai látogatására készítettek - a törvények és a hagyomány alapján ugyanis a koronaékszerek nem hagyhatják el a brit szárazföldet, ezért a látogatásra előállítottak egy újat. Az indiai birodalmi koronának nem is jutott hosszú karrier, miután lekerült V. György fejéről, betették azt a koronaékszerek gyűjteményébe, és azóta nem is viselte senki. III. Károly koronázása kapcsán valójában két korona az, ami külön figyelmet érdemel.

Az ősi Szent Eduárd korona

A régi hagyomány szerint a brit uralkodó nem jogosult a koronaékszerek használatára addig, amíg megkoronázzák. A szertartás első részeként erre Szent Eduárd koronáját használják, melyet először II. Károly koronázásánál használtak 1661-ben, a Cromwell-i Anglia után visszaállított monartchiában. III. Károly édesanyja, II. Erzsébet is először ezt a koronát viselte az 1953-as ceremónián - igaz, csak néhány pillanatig, és III. Károly fejére is - várhatóan - csak nagyon rövid időre helyezik fel.

A 2013-as, Westminster apátságban készült felvételen Szent Eduárd koronája, a II. Erzsébet koronázásának 60. évfordulójára rendezett ünnepségen Forrás: Getty Images/WPA Pool/Jack Hill

Az Eduárd-korona ugyanis meglehetősen súlyos darab, 2,23 kilogrammot nyom, 444 drágakő és féldrágakő díszíti. S bár brit uralkodó koronzása nem igazán nevezhető mindennapos eseménynek, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az uralkodó, akinek fejét éppen ékesíti, koronázási beszédét sem tudja papírból elmondani úgy, hogy az ékszer a fején van. Ezért III. Károly esetében is arra lehet számítani, hogy az Eduárd-korona éppen csak megpihen a fején, hogy aztán átadja a helyet a brit birodalmi koronának, és azzal hagyja el az apátságot.

S hogy mennyit ér az Eduárd-korona?

Rengeteget, de a koronaékszerek között így is a viszonylag szerényebb értékű tételek közé tartozik. Becsült értékét 57 millió dollárban, azaz közel 20 milliárd forintban adták meg. A ceremónián az Eduárd-koronát várhatóan a brit birodalmi korona fogja váltani, mely bár súlyra jóval könnyebb, egy kisebb ország GDP-jét éri.

A Birodalmi Állami Korona

Arra a forgatókönyvre lehet tehát számítani, hogy az Eduárd-koronát a birodalmi állami koronára cserélik III. Károly szertartásán. Ez a legutóbbi koronázási ceremónián, 1953-ban is így történt, II. Erzsébet fején az Eduárd-koronát a birodalmi korona váltottta.

A brit birodalmi állami korona Forrás: Getty Images/Chris Furlong

A nagyjából 1 kilogramm súlyú birodalmi korona jelenlegi változatát II. Erzsébet édesapjának, VI. Györgynek készítették 1937-ben, de annak legalább legalább 10 változata létezett a monarchia 1660-as években lezajlott restaurációja óta. A mérvadó közlések szerint a színaranyból készült birodalmi koronázási ékszeren annyi drágakő van, hogy azt felsorolni is nehéz:

  • 2868 gyémántot,
  • 17 zafírt,
  • 11 smaragdot,
  • 269 gyöngyöt, és
  • 4 rubinkövet hordoz.
II. Erzsébet egykori brit királynő 1953-as koronázási ceremóniája után, fején a brit birodalmi koronával, férjével visszatér a Buckingham palotába Forrás: Getty Images/Getty Images/Illustrated London News

A birodalmi koronán található számos különleges, figyelmre érdemes drágakő közül is kiemelkedik a Cullinan II. A 317 karátos, nagyon értékes gyémánt a világ egyik leghíresebb drágakövének, az 1905-ben Dél-Afrikában megtalált 3106 karátos gigászi nyersgyémántnak egyik darabja. Az elnevezésének nincs különösebb jelentősége, a leletet bejelentő bányavállalat vezetőjének nevét viseli. A kivételes minőség és érték ellenére két év múlva sem akadt vevője, így 1907-ben Louis Botha, a Dél-Afrikai Unió első miniszterelnöke előállt a javaslattal: ajándékozzák a követ VII. Eduárd akkori brit uralkodónak. Dél-Afrika ekkoriban vált le a brit gyarmatbirodalomról, és a búr háborúk néven ismertté vált véres, fegyveres konfliktusok lezárásában szimbolikus jelentősége volt a gyémánt felajánlásának. VII. Eduárd kormányának javaslatára végül elfogadta az ajándékot.

A csiszolatlan Cullinan-t a világ akkori legjobb gyémántmegmunkálói Amszterdamban, heteken át tartó tervezést követően, két év munkájával vágták kilenc nagyobb darabra (és több tucat apróbb töredékre). A Cullinan I. 530 karátos darab a brit királyi jogart és keresztet ékesíti, a II. jelű a birodalmi koronát, néhány pedig II. Erzsébet személyes ékszergyűjteményébe került. (Bár egyes daraboknak fantázianeveket is adtak, a hivatalos gyémántipari közlésekben Cullinan-ként hivatkozzák az eredeti nyersgyémántot, és annak római számmal jelölt nagyobb darabjait is.).

A Cullinan-kollekció Forrás: ---

Vélhetően egyébként nem véletlen, hogy épp III. Károly koronázására időzítették azt a kezdeményezést egyes dél-afrikaiak, mellyel a gyémánt koronaékszerekként nyilvántartott darabjait követelnék vissza a britektől. Bárhogy is, a koronaékszerek egyik legértékesebb darabja a birodalmi korona, részben épp a Cullinan II. megmunkált gyémántdarabnak köszönhetően.

Persze ahogy általában véve a koronaékszerekét sem, úgy a brit a birodalmi korona értékét sem lehet pontosan megállapítani. Néhány éve ékszerészek adtak arra egy azóta referenciaként hivatkozott hozzávetőleges értéksávot.

Eszerint a brit birodalmi korona legalább 3 milliárd, de akár 5 milliárd fontot is érhet.

A birodalmi korona Forrás: AFP/Chris Jackson

Ezek a számok már a nehezen értelmezhető kategóriát jelentik. Ha az 5 milliárd fontos értéket nézzük, akkor az nagyjából 2200 milliárd forintnak felel meg, Viszonyításként: ez az összeg nagyjából azonos Fidzsi vagy a Maldív-szigetek bruttó nemzeti össztermékének értékével, de nagyobb például Andorráénál és számos szegény afrikai, illetőleg óceáni mikroállaménál.