Soha nem látott képek kerültek elő Csernobilról - fotók

Csernobil városától tizenhat, az atomerőműtől pedig alig három kilométerre található Pripjaty városa.
Vágólapra másolva!
37 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt az atomenergia békés célú alkalmazásának legsúlyosabb balesete a csernobili atomerőműben, amely a sorozatos emberi hibák miatt következett be. A végnapjait élő Szovjetunióban igyekeztek minél tovább titokba tartani a robbanást, a Magyar Rádió hírfigyelő szolgálatához például csak két nappal ezután, április 28-án délután futottak be az első konkrét hírek arról, hogy a Vlagyimir Iljics Lenin Atomerőműben súlyos reaktorbaleset történt. Sőt a katasztrófa elhárítása még a reaktor közvetlen környezetében is csak késleltetve indult be. A legközelebb fekvő nagyobb települést, Pripjaty városának lakosságát csupán a robbanás után 36 órával kezdték el evakuálni. Most részben új képek kerültek elő. A képek drámaiságát éppen az adja, hogy többségük nem sokkal az atomrobbanás előtt készült. A békés felvételekbe könnyű beleérezni a nemsokára bekövetkező tragédiát.
Vágólapra másolva!

A baleset óta szó szerint szellemvárossá vált egykori szovjet mintatelepülést tervezetten az erőmű dolgozóinak szánták, és 1970. február 4-án kezdték el építeni.

Rohamtempóban készült, egy őserdő helyén, amelyet teljesen kiirtottak a munkák miatt.

A kedvelt és nyugalmat árasztó kiránduló célpont helyén rövid idő alatt igazi „Szovjetunió-féle" mintatelepülés létesült, amely végül 1979-ben – immár Pripjaty néven nyerte el a városi rangot.

A bővülés nem állt meg, sőt egészen a katasztrófa időpontjáig, 1986. április 26-ig töretlen maradt. A becslések szerint a robbanás időpontjában 49 400-an éltek ott, és a lakók átlagéletkora mindössze 25 év volt, akiknek több mint a felét gyerekek tették ki:

Pripjatyban minden évben felvonulásokat rendeztek, amelyek a szovjet naptár jelentős eseményeit jelezték. A katasztrófa napján a város lakossága már a május elsejéhez és a győzelem napjához (május 9-én, a második világháborúban Németország felett aratott szovjet diadalt ünnepelve) köthető ünnepségekre készült.

Sőt a régóta várt vidámpark is 1986. májusának első napján nyitotta volna meg a kapuit.

Az alábbi képen a csernobili atomerőmű fő adminisztrációs épületének bejárata látható, inspiráló pártszlogenekkel a tetőn és az ablakok fölött. Az üzem mindössze két mérföldre volt Pripjatytól:

A Kommunista Párt és a moszkvai szovjet energiaügyi minisztérium gondoskodott arról, hogy Pripjaty előkelőbb legyen, mint a Szovjetunió sok nagyobb városa. Az alábbi képen a Kurchatov utca és a városba vezető körút, a Lenina Prospekt látható, balra a Raduga áruházzal. Viktor Brukhanov üzemigazgató, az atomerőmű sok vezető munkatársához hasonlóan, családjával az üzlet feletti elegáns lakásokban élt.

A boltokban olyan élelmiszerek és háztartási cikkek voltak kaphatók, amelyek még Kijevben sem.

A képen látható áruház fotója nem sokkal azután készült, hogy Csernobil első reaktorát 1977-ben üzembe helyezték:

A cikk még nem ért véget, lapozzon!