A lányuktól lakbért kérő szülők döntésén háborog az internet

Horizontal Cubicle home resident surnamed Lau stands in her stairway in Hong Kong on May 20, 2011. Amid rising inflation many cage or cubicle home dwellers risk being subjected to rent increases despite paying a similar price per square foot as some of th
Vágólapra másolva!
Hatalmas vihart kavart az online közösségi felületeken egy házaspár döntése. A két szülő ugyanis bérleti díjat szedett az érettségizett lányától az otthoni lakhatásáért - írja a Fox. 
Vágólapra másolva!

Az érettségi minden szülő-gyermek kapcsolatban jelentős választóvonal lehet. Ekkor szoktak ugyanis arról dönteni a családban, hogy a sok államban immár nagykorúvá vált gyermek a családi fészekben lakjon tovább, vagy költözzön el.

Ez minden kétséget kizáróan nagy dilemma - mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Tik Tok felületén

a "szülők bérleti díjat számítanak fel" téma gyűjtőcímkéje 59.7 milliárd (!) kattintásnál jár.

Sokak szerint a gyerektől való bérleti díj szedés rossz hatással van a szülő-gyermek kapcsolatra, mások szerint épp ellenkezőleg: felelősségre és együttműködésre nevelei a gyereket.

A fotó illusztráció Forrás: AFP/Ed Jones

A témát egyébként a texasi Gatesville-ben lakó Erika és Cody Archie vetette fel, és elmondták, hogy lányuk tavaly érettségizett, majd egy ideig otthon lakott, és lakbért fizetett szüleinek.

A szülők ugyanis választás elé állították lányukat: ha nem akar beiratkozni a főiskolára, hanem inkább már teljes munkaidőben dolgozna, de továbbra is otthon szeretne lakni, akkor havi 200 dolláros lakbért fognak felszámolni neki. Az összeg egyébként 300 dollár lett volna, ha a szüleinek kellett volna az étkezéséről is gondoskodnia.

"Célunk ezzel az volt, hogy felhívjuk a lányunk figyelmét arra, mennyit ér a munkával megkeresett fizetés, és hogy a felnőttek számára már semmi sincs ingyen. Ha a továbbtanulás helyett a munka világát választotta, akkor megmutattuk neki, hogy ez konkrétan mit is jelent" - nyilatkozta Cody Archie.

A havi 200 dolláros lakbér amúgy sokkal kedvezőbb ár volt, mint amennyiért a környékbeli lakásokat kiadják.

A lány kilenc hónap után költözött el otthonról, addig minden hónapban fizette a lakhatását a szülői házban.

Cody és Erika Archie videóját már 720.000-en látták a Tik Tok-on. A poszt nagyon megosztó, a sok egyetértő hozzászólás mellett többen ellenvéleményüket írták le kommentben, mondván, ez tönkreteheti a szülő-lánya kapcsolatot. A gyerek ugyanis ezt akár büntetésként is felfoghatja.

A Lending Tree online hitelezési piactér 2022 szeptemberében arról számolt be, hogy "a szülők 85 százaléka engedné, hogy gyermekei felnőttként visszaköltözzenek a családi fészekbe, vagy korábban már megtették, és a legtöbben (73 százalék) nem kérnének tőlük lakbért". Ha lakbért nem is fizettetnek a nagykorúvá vált gyermekkel, egyéb módon mégis elvárják tőlük, hogy járuljanak hozzá a családi költségek kifizetéséhez.