Beyoncé inflációt növelt, Taylor Swift turnéjával megtermeli egy kisebb ország GDP-jét

Taylor Swift 'The Eras Tour' Concert songwriter performer stage performs live american stars american singer international celebrity international singer showbiz eras tour Horizontal CONCERT SINGER MUSIC POP MUSIC ENTERTAINMENT
Taylor Swift a teleházas texasi koncertjén idén márciusban
Vágólapra másolva!
A zenészek esetenként egész nemzetgazdaságokra is érezhető hatással lehetnek. Amellett, hogy Beyoncé képes volt befolyásolni a svéd inflációs adatot - az Origo itt írt erről -, Taylor Swift egy kisebb ország GDP-jét termelheti meg egyetlen turnéjával. Az 1960-as években pedig a Beatles volt az angol font egyik megmentője.
Vágólapra másolva!

Nemrég derült ki, hogy Beyoncé stockholmi koncertje alapvető befolyással bírt a májusi svéd infláció alakulására. Ám nem ő az egyetlen zenész, akinek jelentős nemzetgazdasági hatásai vannak, illetve voltak a történelemben.

Egy-egy turné vagy koncert ugyanis időnként komoly gazdasági hatást gyakorol. A számítások szerint például

Taylor Swift idén márciustól novemberig tartó The Eras névre keresztelt turnéja összesen 5 milliárd dolláros forgalmat generálhat az amerikai gazdaság számára,

köszönhetően annak, hogy egy átlagos Swift-rajongó 1300 dollárt költ el egy koncertre – beleértve a jegyvásárlást, az utazást és az összes kapcsolódó fogyasztást.

Vagyis Taylor Swift turnéja önmagában egy kisebb ország GDP-jének megfelelő összeget generálhat

– írja a The Guardian.

A történelemben is voltak azonban olyan esetek, amelyekben egyes sztárelőadók komoly szerepet játszottak a nemzetgazdasági mutatók alakulásában.

Az 1960-as években például a rögzített devizaárfolyamok miatt az Egyesült Királyság külkereskedelmi mérlege súlyos egyensúlytalanságokat mutatott. Ez azzal fenyegetett, hogy az angol font jelentősen leértékelődhet az amerikai dollárral szemben. A brit gazdaság segítségére pedig nem más sietett, mint a Beatles. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentése szerint ugyanis

a zenekar az 1960-as évek közepén egyfajta „láthatatlan exporttermékként" támogatta meg a brit külkereskedelmi mérleget.

A nemzetközi jegyeladásokból, fellépési díjakból, valamint különböző jogdíjakból tetemes mennyiségű dollárban, német márkában és japán jenben elszámolt összeg származott, kisegítve a brit mérleget, és korlátozva a font leértékelődését.

A Beatles az 1960-as években jelentős segítséget jelent a brit gazdaságnak Forrás: Getty Images/Evening Standard

Napjainkban a Beatles iránti tartós rajongás csak Liverpool városának évi 82 millió fontos bevételt generál, és több mint 2000 munkahelyet tart fenn. A brit iparági számítások szerint az ország zeneipara 2021-ben 4 milliárd fonttal járult hozzá a nemzetgazdasághoz, ami 26 százalékkal haladta meg a 2020-as szintet, azonban 31 százalékkal maradt el a járvány előtti csúcsnak számító, 2019-ben mért, 5,8 milliárd fonttól.

Az iparág 2021-ben 145 ezer embert foglalkoztatott, ami 26 százalékkal volt alacsonyabb a járvány előtti szintnél.

A zenészek kortárs jelentőségét pedig az mutatja, hogy amikor tavaly a suffolki származású Ed Sheeran koncertet adott Ipswich-ben, a városi tanács számításai szerint 9 millió fonttal járult hozzá a település gazdaságához. A National Arenas Association nevű szervezet kalkulációja alapján minden 10 ezer koncertlátogató 1 millió fontot ad hozzá egy brit város gazdaságához.

Napjainkban azonban Európán és az Egyesült Államokon kívül Dél-Koreában a leglátványosabb a zeneipar gazdasági szerepe. A K-pop nevű popzenei műfaj sztárelőadói ugyanis ma már az ország legfontosabb „exportcikkei" közé tartoznak.

A K-pop egész szegmense nagyjából 10 milliárd dollárt ér Dél-Korea számára,

és a Hyundai Research Institute 2018-as számításai szerint ebből a BTS fiúbanda egyedül 3,54 milliárd dollárt tett ki.

A további példák között található az Abba, melynek a svéd állam hivatalosan is megköszönte a hozzájárulást a svéd nemzetgazdasághoz. Emellett a legendák szerint a U2 Írország egyik legfontosabb „exportcikke" volt az 1990-es években, mielőtt az ország gazdasága robbanásszerű növekedésnek indult.

Végül egy sajátos példa Izland esete, amely 2008-ban súlyos gazdasági válságon ment keresztül. Ekkor Björk sietett a hazája segítségére, és az énekesnő összeállt a női vezetésű Audur kockázati tőkealappal, hogy fenntarthatósági befektetési alapot indítsanak.