Mostantól bárki ráláthat arra, mi történik évente több tízezermilliárd forinttal

Pillanatkép a Magyar Államkincstár honlapjának nyitóképéről
Pillanatkép a Magyar Államkincstár honlapjának nyitóképéről
Vágólapra másolva!
Friss, napi információkat szerezhetnek a központi költségvetési folyamatokról, számokról az állampolgárok a Magyar Államkincstár honlapján keresztül, miután 25 év után megújult a szervezet informatikai rendszere - mondta Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

A vezető elmondta, hogy a digitális fejlesztés eredményeként a költségvetési folyamatokról, új programok bevezetéséről azonnali információkhoz juthatnak a döntéshozók, és ezek alapján tudnak tervezni.

Kiemelte, hogy

a rendszer nagyon biztonságos, hiszen évente 54 ezer milliárd forintnyi forgalmat bonyolít az államkincstár.

Hozzáfűzte, hogy a fejlesztés európai uniós támogatásból valósult meg.

Pillanatkép a Magyar Államkincstár honlapjának nyitóképéről Forrás: Magyar Államkincstár

A kincstár korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a júniusban zárult fejlesztéssel - amelyet 14,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósított meg - új informatikai rendszereket épített ki, illetve egyszerűsítette ügyvitelét a Magyar Államkincstár.

A projektben megvalósított számlavezető rendszer 4600 intézményi ügyfél több mint 24 ezer számláján zajló forgalom lebonyolítását biztosítja. Az új e-PELL elnevezésű rendszer az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások - táppénz, baleseti táppénz - számfejtését és a társadalombiztosítási kifizetőhelyek elszámolásainak feldolgozását támogatja. Az egységes frontend rendszer keretében egy új ügyintézői felületet alakítottak ki, amely számos nyugdíjbiztosítási és családtámogatási eljárásban megvalósítja a teljes elektronikus ügymenetet.