Bevásárlókocsikkal mérték a szívritmuszavart egy brit áruházláncnál

bevásárlókocsi
bevásárlókocsi
Vágólapra másolva!
Érdekes kísérletet hajtottak végre egy brit szupermarketláncnál, ugyanis a bevásárlókocsik fogantyújába épített szerkezet segítségével azt próbálták meg kiszűrni, van-e a vásárlóknak rejtett szívritmuszavara, ami nagyban növeli a sztrók kockázatát. A sztrók kiváltásában bűnös pitvarfibrillációt felismerésének tesztelése eredményes volt, de még finomítani kell az eljáráson.
Vágólapra másolva!

Összesen 2155 vásárló vett részt ebben a sajátos tesztben. Mindössze annyi volt a feladatuk, hogy

legalább egy percen keresztül kellett szorosan fogniuk a bevásárlókocsi fogantyújára szerelt két érzékelőt, amelyek a jeleket egy EKG-készülékbe továbbították.

A zöld pipa felvillanása esetén megkönnyebbülhettek, ha viszont a piros kereszt villant fel, akkor a szupermarketben lévő gyógyszertár asszisztense pulzust mért rajtuk – ha beleegyeztek.

A tesztalanyok egytizedénél jelzett be a műszer, az ő adataikat kardiológusok vizsgálták tovább, közülük 59-nél igazoltnak találták a pitvarfibrillációt. Az utóbbiak közül 39 számára ez újdonság volt, míg húszan már találkoztak a betegséggel. Száztizenöt esetben téves volt a riasztás, 46 delikvensnél pedig a kihagyások – többnyire rossz fogantyútapintás – miatt volt értékelhetetlen az EKG.

Különleges, a szívritmuszavar kiszűrését célzó kísérletet hajtott végre egy brit áruházlánc Forrás: pixabay.com

A The Guardian beszámolója szerint a tesztek alapján készült tanulmányt jegyző Ian Jones professzor a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet, s arra, hogy ilyen egyszerű, hétköznapi, időkímélő módon végrehajtott szűrővizsgálattal is el lehet érni a közösségeket. Igaz, van még mit finomítani a rendszer pontosságán, de a vakriasztások zöme nem a műszerek, hanem a tesztelő figyelmetlensége, hibája volt - írja a Világgazdaság.

Jonathan Mant professzor, a Cambridge-i Egyetem szív- és érrendszeri kutatócsoportjának vezetője a kísérletet innovatívnak nevezte, ugyanakkor fenntartásait hangoztatva elmondta, hogy egyes esetekben a gyógyszeres kezelés – amely rendszerint véralvadásgátlók folyamatos szedéséből áll – ront a beteg állapotán, ezért sincs lakossági szűrés a pitvarfibrillációra az Egyesült Királyságban. Sokan vannak, akiknél alkalmilag jelentkeznek csak a tünetek, náluk szerinte értelmetlen a kezelés.

További részleteket ide kattintva olvashat.