Soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon, mint júniusban

disznósajt  Burai István disznósajt dolgozik ÉLELMISZER ÉPÜLET épület belső férfiak munkában FOTÓ FOTÓTÉMA HÉTKÖZNAPI húsáru kolbász raktár TÁRGY
Debrecen, 2018. június 6. Burai István disznósajtot pakol a raktárban. A debreceni székhelyű Hajdúhús 2000 Kft. üzemében évente megközelítőleg 130.000 sertést dolgoznak fel, 150 féle tőkehúst és készterméket állítanak elő nagyáruházak és saját üzleteik részére. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Júniusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 766 ezer volt, 51 ezerrel több, mint egy éve. Az április-júniusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma 31 ezerrel több, 4 millió 724 ezer volt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Ezek az új foglakoztatási adatok

Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 31 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 7 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 7 ezerrel csökkent.

A 15-64 évesek közül 4 millió 604 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,7 százalék volt.

A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma lényegében nem változott, 2 millió 434 ezret tett ki, foglalkoztatási rátájuk 79,0 százalék volt. A foglalkoztatott nők létszáma 2 millió 170 ezer volt, a foglalkoztatási ráta 0,7 százalékponttal, 70,5 százalékra emelkedett.

A 15-24 éves fiatalok korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 255 ezer volt, foglalkoztatási rátájuk 0,7 százalékponttal, 25,9 százalékra csökkent. A legjobb munkavállalási korú 25-54 éves népesség körében a foglalkoztatási ráta 0,2 százalékponttal, 88,2 százalékra mérséklődött, míg az 55-64 éves, idősebb korosztályban 4,1 százalékponttal, 69,4 százalékra emelkedett.

A 15-64 évesek körében a foglalkoztatás szintje a fővárosban volt a legmagasabb (78,4 százalék), míg a legalacsonyabb érték (69,8 százalék) Észak-Magyarországot jellemezte. A legjelentősebben, 2,0 százalékponttal Észak-Alföldön bővült a foglalkoztatási ráta, míg Budapesten 1,1 százalékpontos csökkenés következett be az előző év április-júniusihoz képest - közölte jelentésében a KSH.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Czomba Sándor: Még soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon

A kormány a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is mindent megtesz a munkahelyek megvédése érdekében. A KSH adatai szerint egy év alatt 51 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, így júniusban már 4 millió 766 ezer fő dolgozott hazánkban. A kormány intézkedései tehát nemcsak megvédték, hanem tovább növelték a munkahelyeket, soha ennyin még nem dolgoztak Magyarországon - koimmentálta az adatokat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A munkanélküliek aránya 3,8 százalékot ért el. Czomba Sándor kiemelte, hogy az EU-ban Magyarországhoz képest másfélszer magasabb a munkanélküliség szintje, Görögországban és
Spanyolországban pedig meghaladja a 10 százalékot.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy

a kormány célja a munkahelyek és a családok megvédése.

Ehhez helyre kell állítani a gazdasági növekedést és meg kell őrizni a magas beruházási aktivitást. E célok elérése, továbbá a versenyképesség megerősítése érdekében a kormány gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el. A kormány áramár-plafont vezetett be és kiszabadította a vállalkozásokat a fixáras áramszerződésekből, 650 ezer forintra emelte a SZÉP-kártya kedvezményes keretét. Emellett a kkv-kra kiterjesztett kamatstop bevezetésekor 60 ezer, jelenleg pedig mintegy 28,5 ezer vállalkozást véd meg a magas kamatoktól.

A munkahelyek és a családok megvédését szolgálja továbbá a 6 milliárd forintos kerettel augusztus 1-től elinduló Vállalkozó Start II. program is - tettte hozzá az államtitkár a GFM közleményében.