Kiderült, melyek a legnépszerűbb munkáltatók a fiatalok körében

munkaadó, állás
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A Zyntern.com idei felmérése szerint a pályakezdők körében a Robert Bosch Kft. lett a legnépszerűbb munkáltató. A második helyezést a Magyar Telekom Nyrt. nyerte el, míg a harmadik helyen az OTP Bank Nyrt. végzett. A kutatási eredményekből az is kiderül, hogy a fiatalok közel fele tervez külföldön elhelyezkedni a következő öt évben belül, így nem meglepő, hogy a munkáltatói típusok közül a nemzetközi nagyvállalatokat preferálják a legtöbben. A Zynternship Awards a legnépszerűbb munkáltatókon kívül azt is bemutatja, hogy a céges programok és kampányok közül melyik nyerte el leginkább a Z generáció tetszését.
Vágólapra másolva!

A Zyntern.com piacvezető hazai állásportál 2023-ban, immár hatodik alkalommal végzett országos kutatást, melynek fókuszában a fiatalok munkaerőpiaci preferenciáinak feltérképezése állt. A felmérésben 3.000 fiatal vett részt.

A kutatás kérdései többek között kitértek a fiatalok munkahelyválasztási tényezőire, pályakezdő fizetési igényükre és a legvonzóbb munkaadókra.

A Zyntern, mint legnépszerűbb Z-generációs állásportál, a pályakezdők (16-28 éves korosztály) igényeit és preferenciáit vizsgálja, így kiderül melyik cégek nyerik el leginkább a fiatalok szívét. A kutatásból arra is választ kaphatunk, melyek az elsődleges munkahelyválasztási szempontok a mai egyetemisták számára. A kitöltők munkahelyválasztási preferencia sorrendjében az első helyet a versenyképes fizetés kapta. Hasonlóan fontos szempont volt még a fiatalok számára a teljesítményük elismerése és a jó csapatban való munkavégzés. A pályakezdők szem előtt tartják továbbá, ha egy munkáltató megbízható és stabil, valamint biztosít számukra fejlődési- és karrierlehetőséget.

A kitöltők azokat a munkahelyeket ahol szívesen dolgoznának, szabadszavas formában, maximum 5 cég említésével adták meg. A legvonzóbb munkaadókra adott válaszokat a kutatók tanulmányi terület és szakmai háttér alapján vizsgálták.

Az összesített nyertesek

  1. Robert Bosch Kft.
  2. Magyar Telekom Nyrt.
  3. OTP Bank Nyrt.
  4. Richter Gedeon Nyrt.
  5. MOL Nyrt.

A 2022-ben legvonzóbb cégek idén is tartják a pozíciójukat a TOP 5-ben. A tavaly harmadik helyezést elérő Robert Bosch Kft. a lista élére került, míg az előző évben vezető Magyar Telekom Nyrt. a második helyre csúszott. Az OTP idén a harmadik helyet kapta, a Richter Gedeon pedig javított egyet korábbi pozícióján. A Google idén lecsúszott a listáról, azonban a MOL bekerült a helyére, a legnépszerűbb öt közé.

Az élmezőnyben megtalálható még az AUDI HUNGARIA Zrt., a KPMG Hungary, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., az Egis Gyógyszergyár Nyrt., és a Samsung Zrt. A TOP 30-ban kereskedelmi láncok, big4-ok, bankok, FMCG-k, globális technológiai vállalatok és állami szereplők is helyet kaptak.

Illusztráció Forrás: Zyntern

Rangsorok szakterületi bontásban

Az összesített eredményeken felül a kutatásból az is kiderül melyik cégek a legnépszerűbbek az adott szakterületen tevékenykedők számára. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a piac jelenlegi helyzetéről érdemes ezekre a rangsorokra is vetni egy pillantást, írják az összesítsében.

Gazdaságtudomány:

  1. OTP Bank Nyrt.
  2. MOL Nyrt.
  3. Magyar Telekom Nyrt.
  4. Robert Bosch Kft., KPMG Hungary
  5. Morgan Stanley

Gazdasági területen a legnépszerűbb munkáltató az OTP lett, őt követi a MOL és a Telekom. A negyedik helyen holtversenybe került a Bosch és a KPMG, az utánuk következő helyen pedig a Morgan Stanley végzett. A TOP 10-be bejutott még az AUDI HUNGARIA, a Deloitte, az Ernst & Young, a PwC Magyarország és az Unilever.

IT és technológia:

  1. Magyar Telekom Nyrt.
  2. OTP Bank Nyrt.
  3. Morgan Stanley
  4. Robert Bosch Kft.
  5. Google

Informatikai területen, a tavalyi évhez hasonlóan a legvonzóbb cégnek a Magyar Telekomot választották a fiatalok. Második helyezést ért el az OTP, a harmadik hely a Morgan Stanley-t illette meg. A TOP 5-ben helyet kapott még a Robert Bosch Kft. és a Google. Az informatika területen népszerűnek számított továbbá az AUDI, a Microsoft, az Evosoft, a MOL és az IBM.

Műszaki és mérnöki terület:

  1. AUDI HUNGARIA Zrt., Robert Bosch Kft.
  2. Siemens Zrt.
  3. KNORR-BREMSE Hungária Kft.
  4. Richter Gedeon Nyrt.
  5. MOL Nyrt.

A műszaki és mérnöki területen holtverseny alakult ki a legnépszerűbb munkáltató esetében. Az AUDI és a Bosh közösen vezetik a listát 2023-ban. A dobogóra került még a Siemens és a KNORR-BREMSE, utánuk pedig a Richter és a MOL következett. A TOP 10-ben olyan cégek kaptak még helyet, mint a Mercedes-Benz, az Egis, a Samsung, és az MVM.

Társadalomtudomány:

  1. OTP Bank Nyrt.
  2. Magyar Telekom Nyrt., MOL Nyrt.
  3. KPMG Hungary
  4. Robert Bosch Kft.
  5. Vodafone Magyarország Zrt.

A társadalomtudomány kategória első helyét az OTP Bank nyerte. A második helyezésen a Telekom és a MOL osztozik, őket követi a KPMG, a Bosch és a Vodafone. Meghatározó még a területen a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Google, a Morgan Stanley, az RTL, valamint az Aldi.

Bölcsészettudomány:

  1. Magyar Telekom Nyrt.
  2. Robert Bosch Kft.
  3. Samsung Zrt., Vodafone Magyarország Zrt.
  4. Google Hungary Kft.
  5. Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.

Bölcsészettudomány területen a Magyar Telekom Nyrt. lett a legnépszerűbb munkáltató. Második helyezést ért el a Bosch. A harmadik helyen a Samsung és a Vodafone osztozik. A Google és az Aldi is bekerült az első öt legvonzóbb cég közé. A toplistában szintén előkelő helyet kapott az OTP Bank, a BP, az IKEA, a Libri, valamint az Apple.

Természettudomány:

A természettudomány területen a Richter Gedeon Nyrt. nyerte el a leginkább a pályakezdők tetszését. Hasonlóan népszerű az Egis Gyógyszergyár Nyrt. és a SANOFI-AVENTIS Zrt. A TOP 10-es listára felkerült még az OTP, a Magyar Telekom, a MOL, a Bosch, valamint a Samsung.

Agrár és élelmiszertudomány:

Az agrár területről érkező kitöltők munkaadó toplistája a következőképp alakult; első lett a KITE Zrt., holtversenyben második a Bayer Hungária Kft. és a Nestlé Hungária Kft. A harmadik helyet pedig a Bonafarm Zrt. kapta. Jelentős még a területen a NÉBIH és a Corteva.

Jog és államtudomány:

A legtöbb jogi végzettségű pályakezdő fiatal számára az ügyvédi irodák a legvonzóbbak, de gyakran megnevezték a bíróságot, ügyészséget és az Igazságügyi Minisztérium intézményét is. Cégek közül dobogóra került a KPMG Hungary, a MOL Nyrt, a Deloitte Magyarország és az Ernst & Young Tanácsadó Kft.

Orvos és egészségtudomány

Az egészségügyi kitöltők közül sokan kórházakat és klinikákat jelöltek meg. Cégeket tekintve első helyre került a Richter Gedeon Nyrt., utána következett a GE Hungary Kft., majd a Danone Kft.

Zynternship Awards Díjátadó 2023

A kutatáson túl a fiatalok számára legvonzóbb cégek egy szakmai munkáltatói versenyen is bizonyíthattak. A Zynternship Awards díjátadón 2 kategóriában díjazták a munkaadókat közönség szavazás és szakmai zsűri megítélése alapján az idei Business Fest színpadán. Ezek alapján kiderült, melyek Magyarország legjobb gyakornoki és pályakezdő programjai, és melyek az év legjobb Z generációnak szóló munkáltatói márkakampányai.

Talent Starter kategória

A legkiválóbb, legkomplexebb és legjobban felépített gyakornoki, pályakezdő programok versenye!

  • A szakmai zsűri értékelése alapján bronz minősítésben részesült a Magyar Telekom Kickstart Gyakornoki Programja és a BAT Global Graduate Programja
  • Ezüst minősítést ítélt a zsűri a #BeDiligent Internship Programnak, az Adnovum Software Engineering Internship Programnak, az MBH Bank Nyrt. START gyakornoki programnak, és a K&H Karrierstart! Programnak
  • A Nokia Budapest Gyakornoki Program és a LATEREX Junior Mérnök Program kapta az arany minősítést

A közönségszavazás eredménye alapján harmadik helyre került a K&H Karrierstart! Program. Második helyen végzett az MBH Bank Nyrt. START gyakornoki program. Az első helyezést pedig a Magyar Telekom Kickstart Gyakornoki program nyerte el.

Zemployer Brand kategória

A legkiválóbb, legkomplexebb és legjobban felépített munkáltatói márka kampányok és aktivitások versenye!

  • Bronz minősítést ítélt a szakmai zsűri az Accenture Our people, our places kampányának, valamint a BAT - All/In egyetemi fesztivál kampányának
  • Ezüst minősítésben részesült az AUDI HUNGARIA Zrt - Plan@Tech Challenge, a One Identity - Be the One – Employer Branding kampányvideó és a PwC Magyarország - #Proud Daddy Junior Auditor kampány
  • A KPMG Tax Employer branding kampány - Karrier? Te döntesz! – Fordított állásinterjú nyerte el az arany minősítést

A közönségszavazást tekintve, harmadik helyen végzett a KPMG Tax Employer branding kampány - Karrier? Te döntesz! – Fordított állásinterjú, második helyezést ért el a PwC Magyarország - #Proud Daddy Junior Auditor kampány és a dobogó legfelső fokát az AUDI HUNGARIA Zrt - Plan@Tech Challenge tudhatta magáénak

2023-ban ezek a cégek a legnépszerűbbek és a legvonzóbbak a Z generációs, pályakezdő fiatalok számára. Közös jellemzőjük, hogy kampányaik és proramjaik révén tűnnek ki a tömegből és válnak meghatározóvá több, különböző szakterületen egyaránt. Mindezek eléréséhez elengedhetetlen a tudatos márkaépítés, az aktív campus kommunikáció és az innovatív employer branding megoldások.