Nagy érdeklődéssel indult az őszi civil véradó hét

Századvég, Budapesti civil közösségi szolgáltató központ, véradás, Vöröskereszt Székház
2023.09.04., Budapest
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága a Civil Közösségi Szolgáltató Központok, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a Magyar Vöröskereszt közreműködésével 2019 óta (egy tavaszi, valamint egy őszi turnusban) szervezi meg a Civil Véradó Hetet, amely alkalmak országszerte nyújtanak lehetőséget a véradásra. Budapesten a IX. Civil Véradásra a Budapesti Civil Közösségi Szolgáltató Központ és a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány szervezésében kerül sor.
Vágólapra másolva!

A Civil Véradó Hét célja elsősorban a civilek, civil szervezetek mozgósítása egy jó ügy támogatása érdekében, amely cél a 2020-ban kitört koronavírus-járvány miatt további misszióval bővült, ugyanis a járvány teremtette helyzetben kiemelten fontossá vált a szükséges vérkészítmények folyamatos biztosítása, a véradók pedig ily módon is kifejezhették segítőkészségüket és szolidaritásukat rászoruló embertársaink felé.

A fővárosban a IX. Civil Véradás elnevezéssel megszervezett véradó hétre a Budapesti Civil Közösségi Szolgáltató Központ és a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány összefogásának köszönhetően kerül sor ezekben a napokban. Érdekesség, hogy az idei őszi budapesti civil véradások védnökségét Veréb Tamás színész, énekes és dalszerző vállalta, akinek a véradással kapcsolatos gondolatai itt hallgathatók meg:

Budapesten a IX. Civil Véradás keretében három alkalommal lehet vért adni. Hétfőn, az első napon, a Vöröskereszt Székházában várták az önkéntes véradásra jelentkezőket.

Buncsik Ildikó, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének igazgatója az Origo kérdésére a hétfői rendezvényen kiemelte, hogy a Budapesti Civil Közösségi Szolgáltató Központtal évtizedek óta sikeres együttműködést folytatnak minden olyan területen, ami a Vöröskereszt alaptevékenységéhez tartozik, és néhány éve a véradásra is kiterjesztették ezt az együttműködést.

A civil a véradások kiemelt jelentőségűek számukra, hiszen egy olyan szegmenst tudnak megszólítani, amely nehezebben elérhető.

Hozzátette: az elmúlt időszak tapasztalatai alapján elmondható, hogy mindig nagyon jó hangulatban zajlanak a civil véradások.

Pintér György, a Budapesti Civil Közösségi Szolgáltató Központ projektvezetője elmondta, hogy évről-évre növekszik a rendezvény iránt az érdeklődés, és az idén már az első napon rengetegen keresték fel a Vöröskereszt székházát, hogy vért adjanak. A szervezet részéről Elismerő Oklevéllel köszönte meg az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt minden munkatársának a példaértékű munkát és a gördülékeny együttműködést, amelyet a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének igazgatója vett át.

A IX. Civil Véradás szervezői, illetve résztvevői (balról jobbra): Veréb Tamás színész, énekes és dalszerző, Buncsik Ildikó, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének igazgatója, Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője, Szakácsné Jakab Ildikó, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének véradásszervező koordinátora és Pintér György, a Budapesti Civil Közösségi Szolgáltató Központ projektvezetője Forrás: Századvég

A fővárosban a véradó hét megszervezésében nagy szerepet játszik a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány.

A hétfői rendezvényen az önkéntes véradók között szerepelt Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője is, aki a következőket hangsúlyozta a véradás fontosságával kapcsolatban:

- fogalmazott Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője.

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője szívesen ad vért, tettével hasznos és társadalmilag fontos ügy mellé áll Forrás: Századvég

A IX. Civil Véradás keretében a következő helyszíneken várják még ezen a héten az önkéntes véradók jelentkezését a fővárosban:

  • 2023. szeptember 7., 9:00-16:00 - Belügyminisztérium, 1054 Budapest, Báthory utca 10.
  • 2023. szeptember 7., 12:00-18:00 - Westend Bevásárlóközpont, 1062 Budapest, Váci út 1-3.