Érintetlen, tejszerű folyadékkal teli medencére bukkantak a felszín alatt tudósok

A Carlsbad Caverns Nemzeti Park egyik bejárata
A Carlsbad Caverns Nemzeti Park egyik bejárata
Vágólapra másolva!
A tudósok egy titokzatos "tejmedencét" fedeztek fel egy földalatti barlang mélyén, mintegy 700 méterrel a felszín alatt. A hátborzongató "szűz" medencét - amelyet ember még nem érintett - az Egyesült Államokban, az új-mexikói Carlsbad Caverns Nemzeti Parkban találták meg a kutatók.
Vágólapra másolva!

A park alkalmazottai "csodálatos látványként" és "teljesen érintetlenként" jellemezték a tejszerű, akvamarin színű folyadékot tartalmazó medencét, amelyet megfagyott fehér szikladarabok vesznek körül.

A tudósok szerint a szabad szemmel krémes és homályos kék színűnek tűnő medence tartalma csupán optikai csalódás, hiszen az ebben lévő folyadék valójában különleges baktériumtelepekkel teli kristálytiszta víz, ami

a mészkőtetőn átszivárgó ősi esővíz eredménye.

A figyelemreméltó felfedezést 2019-ben tették a Lechuguilla-barlangban, miután egy speciális kutatócsoport végre engedélyt kapott arra, hogy a "Folyékony égbolt tava" néven ismert víztesten túl is vizsgálódhasson.

Max Wisshak expedícióvezető szerint az ilyen érintetlen medencék tudományos szempontból azért fontosak, mert vizeik viszonylag mentesek a szennyeződésektől, és csak olyan mikrobiális organizmusok élnek meg benne, amik ott is fejlődtek ki.

A Carlsbad Caverns Nemzeti Park egyik bejárata Forrás: Wikipedia

Az új-mexikói Carlsbad Caverns Nemzeti Park 189 négyzetkilométeres területén található a világ egyik legnagyobb barlangrendszere. A barlangrendszer alapja egy korallzátony, amely 255 millió évvel ezelőtt keletkezett. A Carlsbad-barlangban található az 1220 méter hosszúságú, 191 méter szélességű és 78 méter magasságú „Big Room" nevű barlangterem, amely a világon az egyik legnagyobb barlang.

Forrás: Mirror