400 kiló aranyat loptak el az ismert légi cégtől

abundance award background bank banking bar bright bullion business coins concept conceptual currency dream economy exchange finance financial fortune gold golden hand holding heavy investment luck luxury metaphor millionaire money objects perfection prec
12204419 - hand hold gold bars
Vágólapra másolva!
Továbbra is megoldatlan annak a 17 millió dollár kárt okozó lopásnak az ügye, mely még április közepén történt Kanada legforgalmasabb repülőterén. Az ismeretlen tolvaj aranyat és készpénzt rabolt, a szállítással megbízott Brink's pedig most beperelte az Air Canada-t, mivel szerintük a légitársaság gondatlansága miatt történhetett meg az elképesztő indicens - számol be arról a Mining.com.
Vágólapra másolva!

A most indult peres eljárás előzménye, hogy a svájci Raiffeisen Schweiz Genossenschaft és egy svájci nemesfém finomító vállalat, a Valcambi, megbízta a készpénzszállítási szolgáltatásairól ismert Brink's-et, hogy készpénzt és aranyszállítmányt juttassanak el Zürichből Torontóba. A vállalat az Air Canada-val egyeztette a szállítás részleteit.

Az Air Canada Boeing 787-9 Dreamlinere - illusztráció Forrás: Anna Zvereva/commons.wikimedia.org/flickr.com

Az aranyrudakból és bankjegyekből álló szállítmány megérkezett a torontói Pearson repülőtérre idén április 17-én. Az értékes rakományt egy raktárban helyezték el késő délután. A bűntény ekkor történt: egy máig azonosítatlan személy hamisított dokumentumokkal jelent meg a raktárnál, az ott dolgozók pedig bedőltek a csalónak, aki egyszerűen elfuvarozta az értékes szállítmányt: 400 kilogramm aranyat és 1,9 millió dollárt.

A kár 17 millió dollár, több mint 6 milliárd forint.

Az ügyben eddig nem történt letartoztatás, sőt, még gyanusítás sem. Ugyanakkor az illetékes kanadai nyomozóhatóság képviselője azt nyilatkozta, hogy a nyomozás jelenleg is zajlik, az ügyet aktívan kezelik, és az eredményesség érdekében nem adhatnak ki információkat annak állásáról.

Úgy látszik, ez nem nyugtatja meg a Brink's-et, mert nemrég a kanadai szövetségi bírósághoz fordultak Torontóban. Beadványukban azt kérik, a bíróság mondja ki az Air Canada gondatlanságát az ügyben. Felperesi indítványukban azt állítják, hogy az Air Canada nem biztosította a rakomány védelmét és biztonságát. Továbbá semmilyen biztonsági protokollt nem alkalmaztak a raktárnál, még azt sem rögzítették kamerás eszköz segítségével, hogy kik lépnek be vagy ki onnan. Mindez szerintük egyértelművé teszi a légi cég felelősségét.

Képünk illusztráció Forrás: 123rf

A Brink's 13,6 millió svájci franknak megfelelő összeget kér az aranyrudak miatt kárpótlásként, 1,9 millió dollárt az ellopott készpénzért, valamint további költségeik megtérítését.

A Bloomberg kereste az eltűnt szállítmányok vállalati címzettjeit, valamint az Air Canada-t is kommentárért, de egyik cég részéről sem kívántak nyilatkozni az ügyben.