A Spadena ház, a mesebeli házikó Beverly Hills közepén

Spadena House, Walden Drive, 2019.,
Beverly Hills, California – October 9, 2019: The Witch's House of Beverly Hills. Also known as Spadena House is a Storybook house located on the corner of Walden Drive and Carmelita Ave, Beverly Hills
Vágólapra másolva!
Van egy mesebeli házikó Beverly Hills-ben, ami már több mint száz éves, és eredetileg egy némafilmstúdió irodájaként és öltözőjeként funkcionált. Néhány évvel később azonban családi házzá alakították át és sokak szerint ördögi tulajdonságai vannak - ez a Spadena ház. 
Vágólapra másolva!

A Spadena ház teljesen eltér a tipikus Beverly Hills-i rezidenciáktól, külsőleg és belsőleg egyaránt. Ez a Beverly Hills közepén álló hóbortos házikó először egy némafilmstúdió irodájaként működött, napjainkban azonban már "boszorkányok háza" néven ismert, és

Halloween idején hátborzongató hellyé változik.

A különféle kreatív jelmezbe öltözött környékbeli gyerekek ilyenkor előszeretettel látogatják meg a Trick or Treat! (cukrot vagy csínyt!) nevezetű játékban.

A Spadena ház Beverly Hills-ben Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Walter Cicchetti/Shutterstock. No use without permission./Walter Cicchetti

A ferde tetővel, hatalmas rusztikus kerttel, rozoga kerítéssel és vizesárokkal a birtok úgy néz ki, mintha egy tündérmese helyszíne lenne. Valójában a Spadena ház a megtestesítője annak a mesebeli építészeti stílusnak, amely az 1920-as és 30-as évek Los Angelesét megragadta.

A Beverly Hills-i "Boszorkányok házát" Harry Oliver művészeti rendező tervezte, aki olyan filmek díszleteit készítette, mint a Ben-Hur és a Sebhelyesarcú. A házikót a Willat Studios, egy Culver City-i némafilmstúdió telkén húzták fel, ahol irodák és öltözők voltak. Amikor a stúdió az 1920-as évek közepén bezárt, a Spadena házat jelenlegi helyére költöztették, és magánházzá alakították át. A ház a nevét arról a családról kapta, akik először vették birtokba. Az 1960-as években másik család költözött ide, és habár a belső tereket átalakították, a külső kinézetét érintetlenül hagyták.

1997-ben a házikó ismét piacra került, és az érdeklődők többsége csak a telek miatt vásárolta volna meg, az ingatlant magát ledózerolták volna - meglátásuk szerint túl sok pénzt emésztettek volna fel a javítási munkálatok. Végül a boszorkányos házat a helyi ingatlanügynök, Michael Libow vásárolta meg 1.267.510 dollárért. Az új tulajdonos nem akarta modernizálni a házat, csak a szükséges felújításokat végeztette el, remélte, hogy ezzel még jobban ki tudja hangsúlyozni a Spadena ház mesebeli varázsát.

A házikó hóbortossága más messziről is szembetűnő. Az egykor a "tipikus Jancsi és Juliska-házként" jellemzett ingatlannak ferde teteje, apró zsalugáteres ablakai és szándékosan szegényes falai vannak. Ahogy Libow újságíróknak elmondta, a ház külsejét direkt úgy tervezték, hogy "egy 300 évesnek tűnő otthont idézzen, ami valójában nem az".

Az épületet rozoga kerítés veszi körül, a kert tele van göcsörtös fákkal, de van benne egy vizesárok és egy fahíd, valamint több "Behajtani tilos!" tábla is. Libow a ház külső dizájnján nem, inkább a belső kialakításán változtatott: az egyedi szekrényektől és beépített bútordaraboktól kezdve az ívelt falakon, a fából készült mennyezeten és a fantáziadús csempeburkolaton át minden látványosan bizarr. Bent a mesebeli témához illő bútorok is vannak, köztük egy étkezőasztal, aminek az alapja fatörzsből készült.

A felújítás során Libow a Los Angeles Timesnak azt mondta: "Gaudí-szerű házikó kinézetre törekszünk", utalva Antoni Gaudíra és az ő jellegzetes organikus tervezési és építészeti stílusára.

A ház belül az év minden napján a Halloween hangulatát idézi, és mesebeli tárgyakkal van díszítve.

A Spadena ház igazán Halloween-kor pezsdül fel, amikor több ezer gyerek látogat ide a Trick or Treat! játékot játszva. Lidow, aki a környéken nőtt fel, maga is gyakran jött ide gyerekként. "Akkoriban nagyon félelmetesnek tartottam ezt a házat, és soha nem gondoltam volna, hogy egyszer még az enyém lesz!"

A közeli utcákat ilyenkor a biztonság kedvéért lezárják, és Libow a kapunál állva üdvözli a vendégeket, az ünnep végére pedig mintegy hatezer cukorkát oszt szét.

Forrás: Allthatsinteresting.com