A fiatal magyar képzőművész, aki a koponyák körül utazik

festő, ecset, illusztráció
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Grafikai tervezéssel is foglalkozott, valamint a webdesign-tól a programozásig, fotózásig, videózásig, videóvágásig szinte mindenben kipróbálta magát a fiatal kecskeméti képzőművész, Hódi Dávid - természetesen a festészetet is beleértve. Vele készített interjút a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Hódi Dávid gyerekkorától foglalkozott a képzőművészettel, nyolcévesen már Szappanos István festőművészhez járt egyéni órákra. Később felvették a Kecskeméti Kandó Kálmán Művészeti Szakközépiskola Képző és Iparművészeti Tagozatára, festő szakra, és bár az akkori OKJ szerint festő képesítést szerzett, figyelme akkor más irányba fordult.

A Kaposvári Egyetem Művészeti Kar, elektronikus ábrázolás, webdesign szakon tanult tovább, ahol 2013-ban diplomázott, eközben pedig a Budapest Tripiont Light Academy fotós tanfolyamát is elvégezte.

"Így a vizuális képi ábrázoláshoz köthetően több területtel is megismerkedtem, ami

Az egyetem után UX/UI designerként kezdtem dolgozni, a mai napig ez a fő foglalkozásom" - mondta az interjúban Hódi Dávid.

A fiatal művész mintegy tíz év kihagyás után tért vissza a festészethez. Elmondása szerint házasságkötésével közben kiteljesedett a magánélete is, a stabilitás pedig biztos alapot jelentett arra, hogy újra alkotni kezdjen. Idén megjelent "Élet" című sorozata, egyes képeit pedig rögtön felismerhetővé váltak a védjegyszerűen megjelenő koponyákkal.

"A koponya számomra nem negatív jelentésű. Ez az arcunk váza, a tudatunk védelmezője, éppúgy része az életnek is, csak rejtettebb formában. A koponyák minden képen embereket szimbolizálnak, és azok életmódját, érzéseit vagy döntéseik következményeit. Valóban utal az emberi élet végességére, mintha visszatekintenénk arra az életre, amit éltünk.

- fogalmazott a művész.

Munkáiról beszélve Hódi Dávid elmondta, hogy azok az egyén szintjéről indultak, ám az újabb képeken inkább a társadalmi jelenségek lesznek fókuszban. A fiatal művész sokat foglalkozik a jövővel, azzal a kérdéssel, milyen világ vár az emberekre, miben nőnek majd fel a mostani gyerekek. A fenntarhatóság éppúgy művészeti témát jelenthet számára, mint a vezető pozícióban lévő emberek felelősségvállalása, és az, hogy mi a valódi érték az életünkben, amit tovább adunk a következő generációnak. "Ezeket mind szeretném „kifesteni magamból" ebbe a sorozatba. A későbbiekben tervezek más témájú, nem „koponyás" képeket is festeni. Foglalkoztat a mozgás, a tér és az idő ábrázolása egy képen. Már vannak ötleteim és néhány vázlatom" - mondta.

Műveinél többféle anyag és technika keveredik. A formákkal és a textúrákkal egyaránt kísérletező alkotónak tartja magát, aki a vászon kapcsán is eltér a megszokottól, például néha több vásznat csacar össze, vagy a vászonra előzetesen tapétadarabokat ragaszt, ami új textúrát, érdekes hátteret biztosít elkészülő képeinek.

Az interjú teljes terjedelmében a Magyar Hírlap oldalán olvasható.