Elképesztő gigaüzletet kötött a Vodafone

Daily Life In Dublin During COVID-19 Pandemic 2020 Business Finance and Industry COVID-19 Coronavirus Destination Domestic Life Dublin Dublin - Republic of Ireland EU Editorial Finance and Economy Global Business Human Interest Ireland Ireland 2020 Irish
A logo of Vodafone, seen in Grafton Street, in Dublin. On Thursday, November 26, 2020, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb gigaüzlet keretében ötmilliárd euróért értékesítette spanyol üzletágát a brit Vodafone, amely a vételárat nyereségesen működtethető üzletágaira költi. A vevő, a szintén brit Zegona viszont biztos benne, hogy szép profitot termel majd a céggel, akárcsak két korábbi spanyolországi távközlési befektetésével.
Vágólapra másolva!

A Vodafone ötmilliárd euróért adja el nehéz helyzetben lévő spanyolországi üzletágát a szintén brit Zegona Communications nevű szektortársának.

A tranzakció lehetővé teszi, hogy a távközlési óriás az erőforrásait a nyereségesen működtethető és megfelelő méretű üzletágaira irányítsa. A Vodafone ugyan továbbra is a világ egyik legnagyobb távközlési vállalata, amely egész Európában és Afrikában jelen van, ám a növekedés terén már nem ilyen fényes a helyzet.

A Vodafone eladja spanyolországi üzletágát a szintén brit Zegona Communications nevű szektortársának Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A vételárból 4,1 milliárd eurót készpénzben kap meg a Vodafone, míg 900 milliót olyan elsőbbségi részvények formájában, amelyek legkésőbb hat évvel az ügylet zárása után visszaválthatók.

A Vodafone a Telefonica és az Orange után a harmadik helyen áll a spanyol távközlési piacon, ráadásul a francia Orange spanyol leánya rövidesen fuzionál a negyedik legnagyobb szereplővel, a spanyol MasMovillal - emeli ki a Világgazdaság.

„Ez a pénzügyileg vonzó akvizíció immár a harmadik üzletünk Spanyolországban, miután a Telecable és az Euskaltel esetében sikeres fordulatot értünk el" – mondta Eamonn O'Hare, a Zegona elnök-vezérigazgatója. A 2015-ben alapított Zegona a másik két spanyol távközlési céget a megvásárlásuk után feljavította, és kedvezőbb áron továbbértékesítette.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.