Napokon belül kitörhet a világ egyik legveszélyesebb vulkánja, hatalmas pusztítást okozhat

Grindavik, 2023. november 13.
Gőz szivárog egy meghasadt út repedéséből az Izland délnyugati részén fekvő Grindavik városban 2023. november 13-án. A városl lakóinak evakuálására azt követően került sor, hogy rendkívüli intenzitású földrengések rázták meg
Grindavik, 2023. november 13. Gőz szivárog egy meghasadt út repedéséből az Izland délnyugati részén fekvő Grindavik városban 2023. november 13-án. A városl lakóinak evakuálására azt követően került sor, hogy rendkívüli intenzitású földrengések rázták meg a régiót. A rengések vulkáni aktivitást jeleznek, a föld mélyén fortyogó láva a szakértők szerint megindult a felszín felé, és akár napokon belül kitörhet a vulkán. A szigetországban rendkívüli állapotot hirdettek, mintegy négyezer embernek kellett elhagynia otthonát. MTI/AP/Brynjar Gunnarsson
Vágólapra másolva!
Napok óta veszélyhelyzet van Izland szigetének délnyugati térségében: vulkánkitörés fenyeget, melynek bekövetkezése a sziget történetének egyik lehetséges legnagyobb katasztrófájának nyomasztó képét vetíti előre. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket a természeti csapás lehetséges forgatókönyvei kapcsán!
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, néhány napja több ezer lakost evakultak Grindavík településről és környékéről, miután egyetlen nap alatt 900 földrengést regisztráltak a térségben. Ezzel több tízezerre nőtt az október 25-én kezdődött rengések száma, ami pusztító erejű vulkánkitörés veszélyét vetíti előre. Izlandon egy aktív, működő vulkánképződmény működésbe lépésétől tartanak, mint történt az 2010-ben, egy gyilkos, brutális kirobbantásától a föld alatt ható erőknek - mutatja be a Bloomberg. Izlandon jelenleg rendkívüli állapot van érvényben.

A 2023. november 13-i képen földmozgástól megrepedt útburkolaton hajt egy autó a délnyugat-izlandi Grindavík halászvárosban, miután 4,8-as erősségű földrengés rázta meg Reykjanes-félszigeten levő várost és térségét Forrás: MTI/AP/Brynjar Gunnarsson

A veszély valós. Összeállításunk készítésekor az izlandi meteorológiai szolgálat november 15-én kiadott előrejelzése alapján a

annak legesélyesebb helyszíne egy természetes gát és környéke, mely a sekély vizekben húzódik, Grindavik partjainál, a településtől nagyjából 15 kilométerre északra. A légi közlekedésre pedig riasztást adtak ki.

A Reykjanes-félszigeten jelenleg zajló intenzív szeizmikus tevékenység 800 éves nyugalmi időszak után indult meg 2020-ban, mostanra pedig a felfoghatatlan mennyiségű magma a földrengések eltolódó iránya miatt a város alatt gyűlt össze. Ezt észlelték a tudósok, aminek nyomán evakuálták a városka lakosságát. Hozzá kell ugyanakkor tenni: senki nem tudja biztosan megmondani, bekövetkezik-e vulkánkitörés. A szakemberek szerint arra is megvan az esély, hogy a felszín alatti folyamatok abbamaradnak, és visszaáll a nyugalmi állapot - ha viszont megtörténik a kitörés, az akár egész Izland életét megváltoztathatja.

1. Lesz hatalmas hamufelhő, ha kitör a vulkán?

A vulkánkitörés a halászvárost és az annak közelében található, Kék Lagúna nevű geotermikus gyógyfürdőt fenyegeti leginkább. A létesítmény egy mesterséges tóra épült, és Izland egyik fő turistacélpontja Grindavík közelében - az evakuálással egyidejűleg bezárták a helyet. Ha vulkánkitörés történik, akkor annak hatása nem korlátozódik majd erre a területre. Különösen akkor nem, ha a magma a tengerbe ömlik.

Ez ugyanis robbanásveszélyes állapotot eredményezhet, és jelentős mennyiségű, a légkörbe jutó hamu mennyiségével járhat.

Hasonló játszódott le 2010-ben, amikor az Eyjafjallajokull jégtakaró alatt zajlott le kitörés, amely alatt egy aktív vulkán található. Akkor az olvadt láva a gleccserjéggel találkozott. Jó hír ugyanakkor, hogy a legintenzívebb szeizmikus tevékenység alapján a mostani esetleges kitörés egy, a várostól északra lezajló szárazföldi terület valószínűsít annak helyszínéül.

2. Várhatók-e a kitörés miatt utazási korlátozások?

Ha a kitörés a víz alatt történik meg, és hamufelhő képződik a légkörben, még akkor sem valószínű, hogy a 2010-ben tapasztalt zavarokkal jár a helyzet a légi közlekedésben. Ez a kijelentést ugyanakkor érdemes másik oldalról is megvilágítani. 2010-ben a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (angol betűszóval: ICAO) szigorú tiltást vezetett be az olyan légtereken való átrepülésre, melyek hamurrészecskékkel terheltek, sőt azokon a légi folyosókon sem haladhattak át a gépek, melyek az előrejelzések szerint szennyezetté válnak. A vulkánokból származó szilícium-dioxid alapú anyagok ugyanis a motorok eltömítődéséhez vezethetnek, ahogy a szélvédőket is belephetik.

Csakhogy ezt a szabályozást 2014-ben módosították, és most a légitársaságokra bízzák, hogy elkerülik-e, és ha igen, milyen mértékben ezeket a légtereket.

Az Accu Weather nemzetközi előrejelzésekkel foglalkozó szolgálat szerint ugyanakkor számítani lehet arra, hogy fennakadások lehetnek az Izland térségét is érintő légi közlekedésben, és az utazóknak feltétlenül ajánlott követni a híradásokat az izlandi helyzet alakulásáról.

Az izlandi parti őrség által kiadott 2010-es felvétel az Eyjafjallajokull gleccserről, amely alatt vulkán tört ki Forrás: AFP/Styrmir Ingi Bjarnason

3. Bajba kerülhet-e a főváros, Reykjavík?

Izland fővárosa a kitörés becsült helyszínétől nagyjából 40 kilométerre, északkeletre található. Reykjavíkot a vulkánkitörés jelentette közvetlen veszély nem fenyegeti, de ha a kitörés a tengerben történik, a levegőbe jutó anyagok miatt az ott élőknek is számítani kell a levegő minőségének jelentősé romlására.

4. Hogyan lehet felmérni egy lehetséges katasztrófa hatásait?

Izland a Föld geológiailag egyik legaktívabb térsége. Több tucat vulkanikus rendszer található ott, gyakoriak - a hétköznapi életvitelt nem feltétlenül érinti - földrengések. Kézenfekvőnek látszik, hogy az esetleges mostani kitörést korábbi, hasonló történésekkel érdemes összevetni annak lehetséges hatásai miatt. Ilyen lehetséges előképet kínál az 1973-as, Vestmannaeyjar szigetcsoportján lezajlott események. A parányi szigetcsoport nevét akkor azért ismerte meg a világ, amikor az ott élő lakosok - alig néhány ezren - hónapokon át védekeztek az Eldfell vulkánból akkor ömlő láva ellen, Heimaey kikötőjét védve.

Az Izland délnyugati részén fekvő Grindavik város lakói visszatérnek a két napja elrendelt evakuálásukat követően 2023. november 13-án. A lakosokat csak kis időre engedték vissza a hatóságok Forrás: MTI/AP/Brynjar Gunnarsson

Hasonló már most is történt: ahogy az Origo megírta, az evakuálást követően az izlandi hatóságok november 14-én elkezdték egy speciális védőfal építésének előkészítését a szigetország délnyugati részén lévő geotermikus erőmű körül. Hasonló párhuzamot kínálhat a már említett 2010-es kitörése az Eyjafjallajökull alatti vulkánnak, bár azt nem lehet pontosan megmondani, ha most bekövetkezik a kitörés, annak nagyságrendje egyezik-e majd valamelyik korábbiéval, vagy kisebb illetve nagyobb lesz annál.

A 2010-ben történt katasztrófa idején 800 embert evakuáltak a gleccser 125 kilométeres körzetéből.

Izland legnagyobb kitörése 1783-1784-ben zajlott, amikor a Vatnajokulltól nyugatra fekvő Lakiban egy lávarengeteg tört ki, és a sziget lakott történetének legsúlyosabb katasztrófáját idézte elő. A kitörés az éghajlatra, a termésre, és általában véve az egész világon hatással volt az emberek életére.

5. Mekkora kárral járna egy mostani szuperkitörés?

Az izlandiak feszült figyelme nem véletlen, mert bár van esély arra, hogy a felszín alatti erők nyugalmi állapotba kerülnek vissza, ha ez mégsem történik meg, akkor inkább nagyobb, mintsem egy jelentéktelen kitörésre kell számítani - bármekkora volument is jelentsen az, hogy nagyobb. Az esetleges károk kapcsán jelenleg azokról a kiesésekről lehet beszélni, melyet a turizmusra erősen támaszkodó Izlandnak el kell szenvednie.

Az Eyjafjallajokull-kitörés jó párhuzamot jelenthet a nagyságrend érzékeltetésére: akkor mintegy 100 ezer légi járatot töröltek azzal összefüggésben, a természeti csapás pedig szerte a világon mintegy 10 millió embert érintett.

A kitörés után három héttel a turisták száma 30 százalékkal esett vissza a korábbi azonos időszakhoz viszonyítva. Az izlandi kormány akkor úgy számolt, hogy a kitörés éves szinten összesen 22 százalékkal veti vissza a turistaforgalmat, ami - mostani árfolyamon számítva - a költéseik elmaradása miatt körülbelül 80 milliárd forintos kiesést jelent az országnak. (Más kérdés, hogy Izland akkor erőteljes reklámkampányba kezdett a turisták visszacsalogatására, ami meghozta az eredményét.)

Gőz szivárog egy meghasadt út repedéséből az Izland délnyugati részén fekvő Grindavik városban Forrás: MTI/AP/Brynjar Gunnarsson

A turizmus szektora a koronavírus-járvány előtti időben az izlandi GDP 8,1 százalékát adta, 29 ezer embernek adva munkát, ami a munkaerő 16 százaléka volt akkor. A Covid-19 miatti bezuhanás után csak 2022-ben talált magára a szektor, a beutazó turisták száma bőven egymillió fölött volt.

Kérdés, hogyan fogja átvészelni az izlandi gazdaság és az izlandi turizmus azt, ha egy kitörés miatt most újra elmaradnak a beutazók? A kilátások egyelőre nem túl biztatók. Ha megtörténik a baj, akkor - írja a The Guardian - akár Grindavík egész városa megsemmisülhet, de a közvetett károk is jelentősek lehetnek.

Az izlandi statisztikai hivatal Bloomberg által szemlézett friss közlésében jelentősen visszavágta növekedési előrejelzéseit.

A hivatal az idei gazdasági bővülést 3,6 százalékra mérsékelte, a 2024-es előrejelzését pedig 2,1 százalékra vágta vissza a júniusi 4., illetve 2,5 százalékos prognózisról.

A statisztikai hivatal jelezte: előrejelzéseik lefele módosítását a lehetséges vulkánkitörés hatásai tették szükségessé.