Elegük lett az amerikaiaknak Bidenből: elzavarnák, mielőtt tönkreteszi az országot

Joe, Biden, Németország,  Ramstein, légibázis,  2023.10.18.,
US President Joe Biden speaks to the press aboard Air Force One during a refueling stop at Ramstein Air Base on October 18, 2023 as he returns from a visit to Israel. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden négy évvel ezelőtti üres kampányígéreteiből mostanra az Egyesült Államok legnagyobb gazdasági katasztrófája lett. A nagyképűen Bidenomics-nak elnevezett, koncepciótlan katyvasz alapjaiban hibás, a demokraták azonban vakon mennek előre, agyontaposva a világ - még - legnagyobb gazdaságát, ezzel válságba sodorva gyakorlatilag az egész világgazdaságot.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban Joe Biden kétségbeesetten járta az Egyesült Államokat, hogy megpróbálja megmenteni elnökségét, és megpróbálja elhitetni az amerikai emberekkel, hogy képes kezelni a gazdaságot. Több milliárdot költ haszontalan zöldideológiai beruházásokra, egyre csak nőnek a kormányzati kiadások, miközben az emberek egyre rosszabbul élnek.

Így nem véletlen, hogy a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az amerikaiak egyértelműen elutasítják Biden gazdasági tevékenységét.

Joe Biden Alex Sorossal - nem véletlen, hogy a demokrata elnök döntései a spekulánsoknak kedveznek Forrás: Origo

Az egyre rosszabb állapotban lévő elnök miatt az amerikai családok hitelkártya-adóssága elérte a rekordot jelentő ezermilliárd dollárt (vagyis minden egyes amerikaira, még a csecsemőkre is több mint 3 ezer dollár, nagyjából egymillió forint jut). A saját lakás álma egyre több ember számára válik elérhetetlenné a jegybanki kamatemelések miatt, amelyek magas jelzáloghitel-költségekhez és szigorúbb banki követelményekhez vezettek.

A gazdaságba mindenfajta koncepció nélkül beleölt több ezermilliárd dollár pedig fellendülés helyett az elmúlt 40 év legsúlyosabb inflációs válságát okozta.

A magas infláció miatt felszökő kamatok miatt a kisebb és közepes cégek nagy bajba kerültek. Ahogy a Világgazdaság elemzése rámutat: ők jellemzően nem fix, hanem változó kamatozású hitelállománnyal rendelkeztek, és ennek a költségét felduzzasztotta az emelkedő Fed-kamatok hatása.

Eközben az államadósság rekordmagasra, 33 ezermilliárd dollárra duzzadt, amely hosszú távon is tönkreteszi az USA kilátásait. Az amerikaiak 61 százaléka fizetésről fizetésre él, a benzinárak az egekbe emelkedtek, a háztartások pedig csak ebben az évben átlagosan 33 ezer dollárnyi (több, mint tízmillió forint) reálvagyont veszítettek.

Ráadásul Biden elnöksége alatt a túlterjeszkedő szabályozás és a bürokrácia 10 ezer dollárral károsított meg minden munkavállalót, a gazdaságra 122 rendelettel ráerőszakolt program több mint 1,5 ezermilliárd dollárnyi pluszkiadással terhelte az amerikai családokat, a mezőgazdasági termelőket és a vállalkozásokat.

Nem csoda, hogy a lakosság több mint kétharmada nem ért egyet az elnök gazdasági programjával, népszerűsége pedig zuhanórepülésben van. De Biden és a demokraták természetesen figyelmen kívül hagyják valóságot, és egyre kevésbé hallgatnak a kritikára.

Az elnöki túlkapásokkal szemben keményen kell dolgoznunk, hogy feltakarítsuk a demokrata zűrzavart. A gazdaság újjáépítéséhez elkezdtük visszaszorítani a végrehajtó hatalmat és visszaadtuk a kongresszusnak a hatáskörét, hogy törvényi úton tudjuk megmenteni a hazánkat

írta Randy Feenstra, a Republikánus Párt iowai képviselője, aki szerint az amerikaiak életszínvonalát csak a pazarló kiadások csökkentésével és a célzott jogszabályozással lehet felemelni.

A program alapkövei alkotmányellenesek voltak, a republikánusok eltörlik őket

A Republikánus Párt sikeresen megakadályozta, hogy Biden a magasabb hitelminősítésű lakástulajdonosokra próbálta terhelni a a megbízhatatlan adósok pénzügyi terheit – egy olyan időszakban, amikor a lakáshitelek szinte megfizethetetlenné váltak.

A demokraták 400 milliárd dolláros diákhitel-programjának visszavonása is sikeres volt: ez a terv ugyanis az önerőből tanuló vagy már fiatalon dolgozó embereket büntette volna a drága egyetemeken tanulók felelőtlen döntései miatt. Ezt a Legfelsőbb Bíróság is felismerte, és gyorsan alkotmányellenesnek ítélte, mielőtt az még nagyobb terhet rótt volna az emberekre.

Az amerikai nép azért választott meg egy republikánus képviselőházi többséget, mert mi a gazdaság újraindítására, az amerikai munkavállalók támogatására és a pazarló kormányzati kiadások megszüntetésére fókuszálunk – tette hozzá Feenstra. Szerinte együtt, a lakosság támogatásával képesek lesznek a munkahelyteremtésre, a családok adócsökkentésére, valamint a költségvetési felelősség helyreállítására. Ezeken a területeken a "Bidenomics" kudarcot vallott, a Demokrata Párt pedig semmit nem tesz azért, hogy ezt kijavítsa.

Donald Trump Forrás: Twitter/X

Az amerikaiak egyre nagyobb számban vágynak újra a Trump-korszakba.

Nem véletlenül: Donald Trump elnöksége alatt az amerikai gazdaság az euróövezetnél és Japánnál lényegesen gyorsabban, évi 2-3 százalékos tempóban bővült, és az ő elnöksége alatt döntött rekordot az Egyesült Államok: a valaha volt leghosszabb, recesszió nélküli időszakot érte el, amit Biden elnöksége alatt elbukott. Ráadásul Trump alatt

- az infláció alacsony volt,
- a munkanélküliség 50 éves mélypontra zuhant,
- a legalacsonyabb bérek is 4 százalékos ütemben nőttek
- a tőzsdék pedig szárnyaltak

Így egyáltalán nem meglepetés: még a Biden mellett végletekig elfogult The New York Times is nemrég olyan felmérést közölt, amely szerint a választást leginkább eldöntő hat csatatérállamból ötöt mindenképpen Trump nyerne, ha most lenne a választás.