Rémisztő olajkatasztrófa történt, több millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe

Felvétel az olajszennyeződésről a Mexikói-öbölben
Felvétel az olajszennyeződésről a Mexikói-öbölben
Vágólapra másolva!
Az amerikai szövetségi hatóságok vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy mi okozta egy hatalmas tengeri olajvezeték szivárgását Louisiana állam partjainál, a Mexikói-öbölben. A parti őrség friss közlése szerint több mint 1,1 millió gallon, azaz nagyjából 29 ezer hordó (3,8 millió liter) nyersolaj ömlött a vízbe.
Vágólapra másolva!

A közzétett informáicók szerint a víz felszínén úszó olajfoltot még csütörtökön, délelőtt 9 órakor észlelték a vezetéket üzemeltető vállalat munkatársai, majd alig tíz percre rá hivatalosan is vezetékszivárgást jelentettek be a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatalnál. A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) négyfős vizsgálócsapatot irányított a helyszínre. A szivárgás New Orleans-tól délkeletre, Plaquemines partjától közel 30 kilométerre történt a tenger alatt.

Felvétel az olajszennyeződésről a Mexikói-öbölben Forrás: Main Pass Oil Gathering Company, LLC

A hatalmas, nagyjából 107 kilométer hosszú vezetéket lezárták. Számos szövetségi kormányzati tisztviselő érkezett a helyszínre, hogy megtalálják az olajszivárgás forrását, és feltárják annak okát. Az amerikai parti őrség megkezdte a mentesítő műveletek végrehajtását – írja a USA Today. Az olajszennyeződés eltávolítása jelenleg is tart.

Arról ugyanakkor nincs információ, hogy pontosan mennyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe, és mi okozta a szivárgást. A parti őrség legutoljára november 20-án adott ki közleményt, amelyben azt írták, hogy

"a kiömlött olaj mennyisége egyelőre ismeretlen", de a folyamatosan végzett szakértői kalkulációkra hivatkozva azt írják, hogy a sérült vezetékből legalább 1,1 millió gallon (ez nagyjából 3,8 millió liter) nyersolaj jutott a vízbe.

Az olajszennyeződéseknél súlyos problémát jelenthet, hogy ha nem sikerül időben lehatárolni azt és megkezdeni felszámolását, nagyon hamar komoly környezeti károk jelentkezhetek. Egyelőre ebben a kérdésében is a parti őrség szűkös információira lehet támaszkodni, a gCaptain közlésük alapján azt írja, hogy az incidensben nem sérült meg senki, és egyelőre nem észlelték a szennyeződés hatásait a tengerparti szakaszokon. Az érintett tengeri területre figyelmeztetést adtak ki az ott haladó hajók számára.

Az incidens okairól egyelőre csak annyit közöltek: zajlik a vizsgálat azok kiderítésére.