4 nap szabadsággal 12 napot lehet egybefüggően pihenni jövőre - minden a 2024-es munkarendi változásokról

Nyílt levél egy feleséghez, aki nem akar dolgozni, de hagyja, hogy a férje halálra gürcölje magam család pihenés kikapcsolódás olvasás
Minden elolvasott könyv új életet tesz hozzá az életünkhöz
Vágólapra másolva!
Számos hosszú hétvégéről, illetve néhány munkanap áthelyezéséről szól a 2024-es általános munkarend. Mutatjuk annak változásait, és eláruljuk azt is, hogy tud kétszer annyi napra szabadságra menni, mint ahány napot ki kell hozzá vennie majd!
Vágólapra másolva!

2024-ben három olyan ünnepnap is lesz, ami keddre vagy csütörtökre esik. Mindhárom alkalommal az ünnepnapot megelőző, illetve azt követő munkanap szabadnap lesz, azokat viszont a vonatkozó rendelet alapján más alkalommal, szombatokon dolgozzuk le:

  • Augusztus 3-án, szombaton, augusztus 19-ét, az államalapításunk ünnepnapja előtti hétfőt dolgozzuk le (augusztus 20-a keddre esik).
  • December 7-én, szombaton, december 24-ét dolgozzuk le (december 24-e keddre esik jövőre).
  • December 14-én, szombaton pedig a karácsonyi utáni első munkanapot, december 27-ét kell ledolgozni, ami egy pénteki nap 2024-ben.

Ebből adódóan 2024-ben szintén olyan lesz, mintha hatnapos lenne a karácsony.

December 23-a ugyan munkanap, de ha december 24-től számolunk december 29-ig (azaz keddtől vasárnapig), akkor 6 egybefüggő nap lesz, ami a karácsonyról szólhat. Persze december 24-e hivatalosan még munkanapnap számít (amennyiben nem hétvégére esik, mint idén, amikor vasárnapra), de általános gyakorlat, hogy sok vállalat tolerálja, sőt, támogatja a dolgozói szabadságigényeket erre a napra.

Ha pedig valaki abban a szerencsés helyzetben lesz, hogy december 23-át is szabadságra kérheti, akkor feltételezve, hogy december 24-ét addig nem nyilvánítják munkaszüneti nappá,

2 nap szabadsággal 9 napot pihenhet egybefüggően a karácsony hetét megelőző hétvége miatt.

2024-ben egyébként is több hosszú hétvégével lehet számolni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

3 napos hosszú hétvégék

2023. december 30-31. és január 1. – szombat, vasárnap, hétfő (újév ünnepéhez kapcsolódóan, az év első napja akkor is munkaszüneti nap, ha naptár szerint normál munkanapra esik).

2024. március 15-16-17. – péntek, szombat, vasárnap (naptár szerinti első nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan).

2024. május 18-19-20. – szombat, vasárnap, hétfő (pünkösd ünnepéhez kapcsolódóan).

2024. november 1-2-3. – péntek, szombat, vasárnap (mindenszentek ünnepnapjához, november 1-hez kapcsolódóan).

4 napos hosszú hétvégék

2024. március 29-30-31 és április 1. – péntek, szombat, vasárnap, hétfő (húsvéthoz kapcsolódóan, mivel nagypéntek jövőre március 29-re esik, húsvéthétfő április 1-jén lesz).

2024. augusztus 17-18-19-20. – szombat, vasárnap, hétfő, kedd (naptár szerinti második nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan; harmadik nemzeti ünnepünk, az 1956-os forradalom és szabadságharc október 23-i ünnepnapja jövőre szerdára esik, ami munkaszüneti nap lesz).

9 napot pihenni 3 nap szabadsággal

Szilveszter napja 2024-ben keddre, a 2025-ös új év első napja szerdára esik majd. Azoknak, akik a karácsonyi hatnapos időszakot szeretnék kilenc naposra bővíteni, három szabadnapot érdemes tartalékolniuk szabadságkeretükből jövőre a naptár alapján: december 30-ra (hétfő) és december 31-re (kedd). Így december 24-től 2025. január 1-jéig összesen 9 napot pihenhet egybefüggően, mindössze három szabadságnap árán.

Némi odafigyeléssel, előre tervezéssel sokat tudunk majd pihenni 2024 decemberében (illusztráció) Forrás: Shutterstock/Evgeny Atamanenko

Ha esetleg addig december 24-e munkaszüneti nappá minősülne, akkor két nap szabadnap is elegendő lehet, bár akkor megfontolható a harmadik napot december 23-ra szabadságra kérni. Ha azt megkapja a munkavállaló, akkor 3 nap szabadság árán 12 napot pihenhet egybefüggően. Amennyiben nem minősül annak akkor sem,

akkor 4 nap szabadságba kerül a 12 nap ünneplés,

vagyis a kivett napok számához képest háromszor annyit pihenhetünk.

12 nap 6 nap szabadsággal év közben

Ha azonban valaki nem akar az év végéig várni, vagy bizonytalan abban, megkapja-e munkáltatójától ezeket a napokat szabadságra, október végén némileg több nap árán szintén összehozható a 12 napos egybefüggő pihenés.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Október 23-a, az 1956-os forradalom nemzeti ünnepnek számító emléknapja 2024-ben szerdára esik. A következő héten péntekre esik november 1-je, ami szintén ünnepnap.

Így október 24-et, október 25-öt, valamint az október 28-tól október 31-ig terjedő napokat, összesen tehát 6 napot, a köztes hétvégével, valamint november első hétvégéjével együtt tekintve 12 napot tölthetünk szabadságon még a decemberi ünnepi időszak előtt.

Ha pedig nem sajnálunk rá további 2 napot, és munkáltatónk is jóváhagyja, október 21-22-őt is szabadságon töltve, az előző hétvégével együtt, 16 napra növelhetjük a pihenőnapjaink számát. Ez pontosan olyan jó arány, mint a 12 nap pihenésért 6 szabadságnap elhasználása.