Az Alaska Airlines újabb gépe hajtott végre kényszerleszállást - videó

Alaska Airlines
Még szerencse, hogy nem a levegőben, hanem már a leszűllást követően történt az eset - illusztráció
Vágólapra másolva!
Kényszerleszállást hajtott végre az Alaska Airlines légitársaság egyik Airbus gyártmányú gépe San Antonióban. Ez már a második alkalom volt néhány napon belül, hogy a társaság egyik gépének vészhelyzeti műveletet kellett végrehajtania.
Vágólapra másolva!

Veszélyre figyelmeztető jelzést kaptak a pilóták repülés közben az Alaska Airlines egyik gépén szombaton. Ezért kényszerleszállási engedélyt kértek az amerikai San Antonio repülőterre, melyet problémamentesen végreghajtottak a társaság közleménye szerint.

Az alábbi videón a repülőgép leszállás után:

A repülőn nem volt utas, mivel a géppel menetrendszerinti járatokat már nem teljesítenek.

Az Airbus-szal műszaki karbantartás utáni tesztrepülést végeztek, amikor egy vészhelyzeti jelzést regisztráltak a pilóták.

A légitársaság egyik gépe leszállás közben (illusztráció) Forrás: Makaristos/Wikipedia

Ez már a második vészhelyzet idén, melyben az Alaska Airlines gépei érintettek. Ahogy az Origo megírta, nemrég a társaság egy Boeing 737-9 Max típusú gépének

repülés közben, 5.000 méter magasságban kiszakadt az egyik oldalpanelja.

A baleset után szinte valamennyi, a típushoz tartozó gép ideiglenes repülési tilalmát rendelte el az illetékes amerikai hatóság, ezt a rendelkezést később az EU-s szakhatóság is átvett.

Az ügyben azóta hivatalos hatósági vizsgálat indult, és könnyen lehet, hogy annak nyomán jelentős légi közlekedési felfordulás alakul majd ki a világ számos légi piacán.

Japánban január 2-án történt egy súlyos baleset, egy leszállást végrehajtó utasszállító gép ütközött a japán parti őrség egyik gépével, a balesetben öten meghaltak.

Az Airportal pedig arról számol be, hogy nemrég repedést találtak a Lufthansa két áruszállítóvá alakított A321-esén. Az átépítés miatt megerősített farokrészben jelentkezett egyetlen kis repedés, emiatt a négyből két példányt ideiglenesen leállított a cég, az utasszállító változatokat nem érinti a gond.