Tíznapos ünnepség kezdődött a világ egyik leggazdagabb országában

A világ leggazdagabb országai
12. Brunei An aerial view of the Omar Ali Saifuddien Mosque in Bandar Seri Begawan on March 16, 2020, ahead of its planned closure in response to the spread of the COVID-19 coronavirus. (Photo by Dean KASSIM / AFP)
Vágólapra másolva!
Tíznapos fejedelmi ünnepség kezdődött csütörtökön a világ egyik leggazdagabb országának számító Brunei Szultanátusban a 32 éves Abdul Mateen herceg esküvője alkalmából.
Vágólapra másolva!

A fényűző esküvői ceremóniát a főváros, Bandar Seri Begawan egyik pompázatos mecsetében tartották. Az ünnepségsorozat fénypontja a hatalmas – több mint 1700 szobás – szultáni palotában vasárnap tartandó nagyszabású szertartás és a városi felvonulás lesz.

Az eseményre a világ minden tájáról várják a politikai vezetőket és a királyi családok tagjait.

A tavaly december 23-án készült felvételen a herceg és most már felesége, Anisha Rosnah Isa-Kalebic:

A pár románca jó ideje tart, a rendelkezésre álló információk szerint a herceg éveken át ismerkedett, majd udvarolt a nőnek, mire kapcsolatuk elmélyült. A herceg választottja maga is brunei nemesi család leszármazottja. Tanulmányait az Egyesült Királyságban folytatta, később több saját divatmárkát vezetett be a piacra, és irányítása alá tartozik egy turisztikai vállalkozás is, mely elsősorban kulturális programokat kínál ügyfeleinek.

Abdul Mateen herceg a délkelet-ázsiai Borneó szigetének északi részén fekvő ország szultánjának tizedik fia. A 77 éves Hassanal Bolkiah az egyik leghosszabb ideje hatalmon lévő vezető a világon: 1967-ben vette át apjától az irányítást a monarchia élén, amely

bőséges olaj- és gázkészleteinek köszönheti hatalmas vagyonát.

Brunei 1984-ig brit protektorátus volt. Alig több mint 400 ezer lakosa van. Nemzetközi emberjogi szervezetek nagy visszalépésnek tartották és bírálták, hogy 2019-ben – Délkelet-Ázsiában elsőként – bevezették az iszlám vallási jogot, a saríát. Erről az Origo is beszámolt.

Bruneiben az 1930-as évek óta folyik az olaj- és gázkészletek kiaknázása.

Az egy főre jutó éves GDP az egyik legmagasabb a világon, 32.700 euró a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint.

Az ország az utóbbi időben azonban már kénytelen a gazdaság diverzifikálását fontolgatni, mert a kőolaj ára továbbra is erősen ingadozó, és a készleteik is kezdenek kimerülni.

Abdul Mateen hercegnek ugyan csekélyek az esélyei arra, hogy egy nap ő legyen a szultán, manapság az uralkodó család egyik legismertebb arca a közösségi médiában.

A brunei légierő helikopterpilótájaként gyakran hasonlítják őt a brit Harry herceghez. Az első számú brit tiszti akadémián, Sandhurstben végzett, illetve ügyes lovaspóló-játékosként is ismert.

A Brunei Szultanátusban nem ez az első, minden bizonnyal rengeteg pénzt felemésztő esküvő. Ahogy az Origo megírta, 20 évvel ezelőtt Billah koronaherceg és Sarah Salleh frigyének megünneplésére nagyjából 1 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek akkori árfolyamon.

Brunei szultánja, Hassanal Bolkiah egy 2022-es felvételen Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Az ország és az uralkodócsalád gazdagságát jól mutatja, hogy a szultánnak van a világon az egyik, ha nem egyenesen a legértékesebb autógyűjteménye, az elképesztő kollekcióról többet is megtudhat ide kattintva.

Az pedig szintén érdekes adalék a sport világából a témához, hogy napjaink leggazdagabb futballistája nem Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi. Hanem egy teljesen ismeretlen brunei labdarúgó, Faiq Bolkiah. A focista a szultán unokaöccse, egyben egyik hivatalos örököse, vagyonát tavaly ősszel 20 milliárd dollárra becsülték.

Cikkün kiemelt képén az Omar Ali Saifuddien szultánról elnevezett mecset Brunei fővárosában, Bandar Seri Begawan-ban / forrás: AFP/Dean Kassim