Magyarországon van a régió egyik legnagyobb aranytartaléka

Orbán Viktor a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által őrzött aranytartalékot
Budapest, 2021. július 6. Aranytömbök az MNB által őrzött aranytartalékból Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. Ezen a napon Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének társaságában megtekintette az MNB által őrzött aranytartalékot. A jegybank 2018-ban a miniszterelnök stratégiai tanácsára úgy döntött, hogy megtízszerezi Magyarország aranytartalékát, majd az elmúlt évben újabb bővítésről döntöttek, így jelenleg 94,5 tonna az aranytartalék. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Változatlanul az Amerikai Egyesült Államoknak van a világ legnagyobb jegybanki aranytartaléka, a második helyen Németország, a harmadikon Olaszország áll. Az Arany Világtanács közzétette friss adatokból látni, hogy az országok jegybankjai 2023-ban jórészt arra törekedtek, hogy megőrizzék fizikai aranykészleteiket. Az egyik legnagyobb aranytartaléka a régióban Magyarországnak van.
Vágólapra másolva!

Az arany olyan tulajdonsággokkal bír, melyek különösen vonzó eszközzé teszik a jegybankok szemében: biztonságos és fizikailag időtálló, könnyen pénzzé tehető, azaz likvid eszköz, és jó befektetési jellemzői vannak, miközben lényegében független a nemzetközi pénzügyi rendszerben felbukkanó kockázatoktól.

Érthető, ha a központi bankok arra törekszenek, hogy minél többet halmozzanak fel abból fizikailag. A fizikai aranytartalék tárolását és őrzését számos jegybank maga oldja meg, de vannak olyan jegybankok, melyek más országok biztonságos telephelyein tárolják saját készletüket.

A történelem során valaha bányászott összes arany nagyjából ötöde van jelenleg a világ jegybankjainak kezében

– írja az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC).

A szervezet az elérhető statisztikákra, tavaly szeptember 30-i adatokra támaszkodva elkészítette a legutóbbi összesítését a fizikai aranytartalékokról.

Eszerint – foglalja össze a Világgazdaság – az Egyesült Államok rendelkezik a világ legnagyobb aranytartalékával, 8133 tonnával. Németország a második 3352,6 tonnával, míg a harmadik Olaszország 2451,8 tonnával. A dél-európai országot Franciaország (2436,9 tonna), Oroszország (2332,7 tonna) és Kína követi 2191,5 tonnával. Svájc 1040 tonnával a hetedik, míg Japán közel 846 tonnával a nyolcadik a listán.

Aranytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által őrzött aranytartalékból Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyarországi jegybanki aranytartalék régiós szinten is kiemelkedő.

Magyarország a világranglistán a 39. helyen áll, Katar mögött, Ausztráliát előzve a rangsorban, 94,49 tonna tartalékkal.

A magyar jegybanki aranytartalék mértéke impozánsan emelkedett az elmúlt években. 2018-ban az akkori tartalék tízszeresére, 31,5 tonnára nőtt a tartalék nagysága, majd 2021-ben azt háromszorozva, elérte a most könyvelt, 94,5 tonnás szintet.