Egyre jobban eldurvul a belháború a Rothschild-családban

Vágólapra másolva!
A nemzetközi bankárdinasztia svájci és francia ága egyre kiélezettebb harcot folytat a másik pozícióinak megszerzéséért. Talán meglepő módon, piaci elemzők szerint a megfelelő megoldás az egyesülés lehet.
Vágólapra másolva!

Ariane de Rothschild egyik bankárja néhány hónapja tért vissza a Közel-Keletről, és aggasztó híreket hozott a svájci Edmond de Rothschild Group magánbanknak. Egy nagyra becsült, multimilliomos ügyfél ugyanis közölte vele, hogy a cég egy másik képviselője is meglátogatta – csakhogy a névjegykártyán, amelyet az ügyfél mutatott neki, a Rothschild & Co. logója szerepelt. Ez a vállalkozás pedig egy rivális párizsi cég, amelyet Ariane elhidegült unokatestvérei vezetnek.  

Nem ez volt az első eset, hogy egy ügyfél összetévesztette a svájci céget a francia versenytársával, a probléma egyre gyakoribb. Mindkét cég a legendás Rothschild nevet viseli, s mindketten a legendás család örökösei. Évtizedekig viszonylag különböző üzleti területeken tevékenykedtek, most viszont a rendkívül jövedelmező, 250 ezer milliárd dolláros globális vagyonkezelési iparágon belül harcolnak a nagyobb részesedésért.  

A Bloombergnek nyilatkozó, a folyamatokat ismerő források szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy 

a két Rothschild-bankház házassága elkerülhetetlenné válik a birodalom megtartásához.  

A több mint 100 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal a párizsi székhelyű Rothschild & Co. a kisebb a kettő közül, de már 2022 végén megközelítette svájci riválisát a kezelt vagyon összegében - emeli ki a Világgazdaság.

Rothschild, Mayer Amschel Rothschild,
Meyer Amschel Rothschild, a bankárdinasztia alapítója
Fotó: Shutterstock

Az erők egyesítése ugyanakkor súlyt adna a Rothschild-bankoknak, amelyek a globális iparági óriásokkal, például a Morgan Stanley-vel, a UBS-szel, a Julius Baerrel, vagy a Banque Pictet-vel szemben még igencsak kispályásoknak minősülnek.               

Az egyesült Rothschild-bankház még mindig kicsi lenne a befektetési banki és vagyonkezelési óriásokhoz képest, de azért már látszana a palettán;  mintegy 7 ezer embert foglalkoztatna az Amszterdamtól Los Angelesen át Tokióig elhelyezkedő terjedő irodahálózatában, erős jelenléttel Európában. 

A közeledés gondolatát a francia ág már korábban is felvetette, de a svájci elutasította

Az 58 éves Ariane de Rothschild egyelőre hajthatatlan, legutóbb szeptemberben a Le Matin című lapnak adott interjújában közölte, hogy négy lánya „biztosítja az utódlást”.  

Az egyik oldalon van egy gazdasági kényszer, a másikon viszont a személyes büszkeség

– vélekedik Philippe Pelé-Clamour, a HEC Paris üzleti iskola adjunktusa. „Az egóharcok és viták jelenlegi időszaka viszonylag rövid, ha a két évszázados történelemmel összevetjük... A következő generációban megtörténhet a közeledés” – tette hozzá.