Legendás Harry Potter-tárgyak, melyekért mesés vagyonokat fizetnek ki

HarryPotterKép, Harry Potter, film
Harry Potter tárgyak közül a pálca is árverésre került
Fotó: Moviestore Collection/face to fa
Vágólapra másolva!
Február 26. ismét fontos nap lehet a legnagyobb Harry Potter-rajongók számára. Ekkor kerül ugyanis kalapács alá a különböző, legendás Harry Potter-tárgyak újabb relikviája, méghozzá a varázslótanonc első kalandjairól szóló tudományos - fantasztikus regény, Harry Potter és a bölcsek köve legelső példánya. Ennek apropóján az Origo összegyűjtötte azokat az emléktárgyakat, amik J.K. Rowling szerzőnőnek és Harry Potternek köszönhetően kelnek el még mindig milliós értékben egy-egy árverés során.
Vágólapra másolva!

Február 26-án a Hansons aukciós ház lesz annak az árverésnek a szervezője és lebonyolítója, melyen a legendás Harry Potter-tárgyak egy újabb remeke kelhet el akár több millió forintnak megfelelő összegért. Habár a Harry Potter regények és filmek utolsó premierje óta lassan már két évtized is eltelt, a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola egyik legtehetségesebb diákjának kultusza továbbra is szárnyal. 

HarryPotterKép, Harry Potter tárgyak, film
Harry Potter tárgyak árverése mindig népszerű
Fotó: ZUMA Press / MOVIESTILLS/ZUMA Press

Akinek mindez köszönhető az nem más, mint J.K.Rowling brit írónő, aki a Manchesterből Londonba tartó hosszú vonatút során álmodta meg híres karakterét, Harry Potter mágusdiákot. Szülei azt hitték lányuknak majd egy átlagos élete lesz kétnyelvű titkárnőként, de ez az utazás végül teljesen felforgatta annak a nőnek az életét, aki addig csak a fiókjának írogatott. A Harry Potter regényeknek köszönhetően ugyanis 2004-ben ő lett a világon a legelső ember, aki csupán az írói tevékenységéből lett dollármilliárdos. A szemüveges mágus története egyébként már az első megjelenésekor világszenzáció lett, J.K. Rowling a Harry Potter és a bölcsek köve című regényért máris 4000 dollárt tehetett zsebre.

HarryPotterKép, Harry Potter, film
Harry Potter tárgyak közül a pálca is árverésre került
Fotó: Moviestore Collection/face to fa / NORTHFOTO/face to face

A soron következő Harry Potter tematikájú árverés kapcsán most idézzük fel az eddigi legkelendőbb Harry Potter tárgyak listáját!

  • Bogar Bárd meséi

A Bogar Bárd meséi egyaránt egy képzeletbeli mesekönyv J.K.Rowling Harry Potter regénysorozatában, ami a Harry Potter és a Halál ereklyéiben jut szerephez, és egy valódi könyv is, amit az írónő írt a regényfolyam mellé. A bőrkötéses és ezüsttel díszített mesekönyvben olvashatunk a Halál ereklyéinek történetéről is. A valóságos könyvből mindössze 7 példány jelent meg, mindegyik a szerzőnő által illusztrált, kézírásos munka. 2007-ben az egyik példány 63.000 dolláros (22,5 millió forintos) kikiáltási árral került kalapács alá 2007. december 13-án a Sotheby's által szervezett árverés keretében, ám végül 2,5 millió dollárért (896 millió forintért) kelt el. Ezzel korunk legdrágább, aukción értékesített, kézírásos műve lett. A könyvből befolyó összegből az írónő jótékonysági alapítványának, a Lumos-nak a kampányát támogatta.

  • Harry Potter és a bölcsek köve első kiadás

A Harry Potter emléktárgyak közül szintén kimagasló összegért talált gazdára a Harry Potter és a bölcsek köve ritka első kiadás, ami kifogástalan állapotban került az aukciósház kalapácsa alá. A tudományos-fantasztikus mű megszerzéséért rekordösszeget 471.000 dollárt (169 milió forintot) fizetett a Harry Potter rajongók egyike. Ez volt a legmagasabb összeg, amelyet egy huszadik században kiadott szépirodalmi műért valaha is fizettek, amihez kétségtelenül hozzájárult a könyv érintetlen állapota is. A nagy érdeklődésre számot tartó árverés Texasban volt 2021 decemberében.

  • J.K. Rowling széke

J.K. Rowling széke szintén árverés során találta meg új gazdáját. Az írónő 2002-ben a New York-i Heritage aukciósház szervezésében vetette kalapács alá azt az általa díszített és szövegezett széket, amin ülve megírta a Harry Potter és a bölcsek köve, valamint a Harry Potter és a Titkok Kamrája című műveket. A széken egy rózsa látható, támláján pedig a következő felirat ovasható: "O, you may not find me pretty but don't judge on what you see" és "I wrote Harry Potter while sitting on this chair" (Talán nem találsz szépnek engem, de ne a külső alapján ítélj. Ezen ülve írtam a Harry Pottert.). A székért 400.000 dollárt (143,5 millió forintot) fizetett új tuajdonosa.

  • A Harry Potter és a bölcsek köve jegyzetekkel ellátott változata

A Harry Potter és a bölcsek köve J.K. Rowling jegyzeteivel és illusztrációival ellátott változata 2013-ban kerüt kalapács alá a Sotheby's aukciósház szervezésében. A bestseller író személyes megjegyzései között az írás folyamatára vonatkozó megjegyzések és a regény egy korai vázlatának egy részlete is szerepel. Tartalmaztak egy megjegyzést arról is, hogyan jutott el a bestseller író a kviddics játék megalkotásához. Rowling illusztrációkat is rajzolt a könyvbe, többek között egy alvó Harry-babát, és egy Albus Dumbledore csokibéka kártyát is. A könyv végül mintegy 220.000 dollárért (79 millió forintért) kelt el.

  • A Harry Potter és a bölcsek köve első dedikált kiadása

Az első Harry Potter könyv dedikált kiadása 2018 decemberében került kalapács alá (21 évvel a mű első megjelenését követően) a Christie's aukciósház szervezésében New York-ban, ahol végül 160.000 dollárt (57 millió forintot) fizettek érte. 

  • Eredeti bölcsek köve borítóillusztráció

2001-ben egy amerikai antikvitásgyűjtő 108.000 dollárért (39 millió forintért) adta el a gyönyörű eredeti borítóillusztrációt a londoni Sotheby's aukciósház által szervezett árverés során. A borítón könnyedén felismerhető Harry Potter dedikált akvarellje a Roxfort Express előtt. Thomas Taylornak ez volt egyben pályafutása első professzionális művészeti megbízása.

  • Harry Potter pálca

A Daniel Radcliffe által megformált Harry Potter pálca, amit a Halál ereklyéi című filmekben használtak 2021 júniusában Los Angeles-ben 41.000 dollárért (15 millió forintért) kelt el. 

  • A Lumos Maxima varázskarkötő

A Lumos Maxima egy olyan varázslatra utal, amely a pálca hegyéből egy ragyogó fehér fényt bocsát ki, és ezzel bevilágítja a teret. J. K. Rowling 2013-ban segített létrehozni egy sterling ezüst varázskarkötőt a Harry Potter könyvsorozat színes mintáival, hogy pénzt gyűjtsön jótékonysági szervezetének. Ez végül 25.000 dollárért (9 millió forintért) talált gazdára. 

  • Harry Potter szemüvege

A szemüveg, amit Daniel Radcliffe a Harry Potter és a bölcsek köve című filmben viselt, 2015-ben 20.000 dollárért (7 millió forintért) került új gazdájához, aki ezt viselve biztos befutó lehet egy Harry Potter jelmezben például Farsang idején.

  • Sirius Black szürke vászonkabátja

Harry Potter keresztapja, Sirius Black, akit Gary Oldman alakított, nem szerepelt az összes filmben, de nagy hatással volt az ifjú varázslótanonc életére. Sirius a filmek során végig szürke vászonkabátot viselt, szarvasbőr gallérral és fagombokkal. Ez a kabát 2007-ben 17.000 dollárért (6 millió forintért) kelt el a Bonhams által szervezett árverés során.

  • Harry Potter roxforti levele

A Harry Potter és a bölcsek köve című film elején többször is szerepet kapott Harry Potter roxforti levele, amiben arról értesítik, hogy felvételt nyert a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskolába. Először egy majd több bagoly is megpróbálta azt kézbesíteni a fiúnak, de nem jártak sikerrel. Egy ilyen levél került árverésre Londonban, ahol 6.000 dollárt (2 millió forintot) fizettek érte.