Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Ennek az európai országnak hivatalosan nincs fővárosa

Vágólapra másolva!
Valószínűleg meglepő, de létezik olyan európai állam, amelynek jogilag nincs kijelölt fővárosa.
Vágólapra másolva!

Vannak olyan országok a világon, amelyeknek hivatalosan nincs kormányzati központjuk, illetve fővárosuk. Európában is van olyan ország, amelynek hivatalosan nincs fővárosa, mégpedig Svájc.

Sokan Bernt említenék az ország fővárosaként, hiszen ez a kantonok központja. Viszont nem ez az ország legnagyobb városa, hiszen az Zürich. Miközben Európában általában mindenütt az ország legnagyobb városa egyben az ország fővárosa is.

Svájc azonban kivétel e gyakorlat alól.

Ugyanakkor Bern mégis jó választás lehet, ha Svájc fővárosáról van szó.

 Bern de facto ugyan az ország fővárosa, ám de jure az alpesi országnak nincs fővárosa.

Annak, hogy jogilag Svájcnak nincs fővárosa, számtalan - politikai, történelmi és gazdasági - oka van. Bern központi helyen fekszik, központibb helyen, mint a többi nagyváros. 

Bern egyébként Svájc negyedik legnépesebb városa Zürich, Genf és Bázel után - emeli ki a Promotions.hu.

A város nevének eredete máig nem tisztázott, de több elmélet is létezik, melyek közül nem egy legendákon alapul. A várost Berthold V Zähringen herceg alapította 1191-ben az Aare folyó partján. 1353-ban csatlakozott a Svájci Konföderációhoz

Svájc, hivatalos nevén Svájci Konföderáció, Svájci Államszövetség vagy Svájci Esküszövetség kantonokból (tartományokból) álló szövetségi köztársaság, amelynek erős hagyományai vannak a politikai és katonai semlegesség terén, de a nemzetközi együttműködés terén is, mivel számos nemzetközi szervezet székhelye.

Bern
Bern de facto Svájc fővárosa
Fotó: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene / Hemis.Fr 

 

A főváros a szó köznapi értelmében egy ország közigazgatásának, állami csúcsszerveinek székhelye, hivatalosan deklarált központja.

Tágabb értelemben használható nemcsak egy ország, hanem nagyobb régiók (térségek, szigetek, földrészek) társadalmi, kulturális, ipari, szolgáltatási, közlekedési stb. központjának megnevezéseként is.

Általában azonos az ország legnagyobb városával, de arra is van példa, hogy nem (ilyen pl. Törökország, melynek fővárosa Ankara, viszont legnagyobb városa Isztambul).

A fővárosok kialakulása országonként eltérő. Jellemzően az uralkodó székhelyének vagy koronázási helyének, nemritkán az ország egyházi vagy szakrális központjának fejlettsége révén alakult ki a mai főváros (például Franciaország, Párizs) de az sem ritka, hogy kijelöltek és mesterségesen építették, fejlesztették az ország későbbi fővárosát (például Ausztrália, Canberra).

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről