Rengeteg pénzt szereztek meg az emberektől úgy a csalók, hogy szerelmet ígértek nekik

Vágólapra másolva!
Egy frissen megjelent összesítés szerint tavaly több mint 1 milliárd dollárt csaltak ki bűnözők hiszékeny emberektől úgy, hogy szerelmet ígértek nekik. A szám ráadásul csak az Egyesült Államokra vonatkozik, miközben a csalásforma szerte a világon elterjedt.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett romantikus csalások az online visszaélések különösen alattomos, kegyetlen formái, melyek az áldozat érzéseit használják ki egy soha be nem teljesedő romantikus kapcsolat ígéretével

A romantikus csalások jellemző forgatókönyve szerint a csaló magát másnak kiadva, olykor egy komplett életutat hazudva cserkészi be áldozatát, akivel általában nem is találkozik, vagy csak annyi időre és olyan módon, hogy ne bukjon le. 

A bűnöző az áldozat jóhiszeműségét kihasználva, aprólékos munkával építi fel a közöttük lévő bizalmi, szinte intim viszonyt, egy romantikus kapcsolat ígéretével. Ennek beteljesülését azonban rendszeresen halogatja váratlan akadályokra hivatkozva, melyek megoldásához viszont az áldozattól kér "kölcsön".

telefon, csalás, tenger, illusztráció
Sokan válnak úgynevezett romantikus csalások áldozataivá (illusztráció)
Fotó: Engin Akyurt / Unsplash

Kihasználják a bizalmat

"Számos áldozatot sikerül annyira behálózniuk, hogy az a bizalminak hitt kapcsolat alapján rendszeresen küld elektronikus úton pénzt az elkövetőnek, sőt, oly mértékben elhiszi hazugságait, hogy akár bankszámlájához is közvetlen hozzáférést ad neki" – magyarázza Tracy Kitten, a pénzügyi tanácsadással és elemzéssel foglalkozó Javelin pénzügyi csalással és biztonsággal foglalkozó igazgatója.

A csalók sajnálatos eredményességére a magyarázat az, hogy nagyon jól ismerik az emberi viselkedés bizonyos szabályait, és erre a tudásra építve nem sok munkával, sokaknál célt tudnak érni. 

Amit az embereknek meg kell értetniük, hogy a romantikus csalások mögött állók akár órákat is adhatnának másoknak az emberi magatartás mintáiról, olyan magas szinten ismerik és értik azt

– mondja Theresa Payton, a Fortalice Solutions kiberbiztonsági cég vezetője.

Az online csalások mértéke aggasztóan emelkedő tendenciát mutat, és ez igaz külön is a romantikus csalásokra nézve. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Felügyelet 2023-ra kiadott összesítése szerint a szerelmet, vonzalmat és jövőbeni közös életet hazudó csalók 

tavaly 1,14 milliárd dollárral (kb. 426 milliárd forint) károsították meg a hiszékeny, társra vágyó amerikai embereket. 

Ez 1 főre lebontva az eddigi legnagyobb átlagösszeget jelenti.

Egy másik adat is megvilágítja, hogy a romantikus csalások ijesztően növekvő problémát jelentenek: a Javelin 2023 júliusában végzett felmérése szerint a megkérdezett 1500 pénzügyi tanácsadónak mintegy 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ügyfeleik körében vannak olyanok, akik áldozataivá váltak szerelmi csalásnak.

Ezek a romantikus csalás jelei

Különösen óvatosnak kell lenni azoknak, akik online kötnének ismeretségeket, hogy elkerüljék az áldozattá válást. Theresa Payton szerint több jele van annak, ha ezzel a módszerrel próbálnak bennünket megkárosítani, de 

a legegyértelműbb vörös vészvillogó a szakértő szerint az, ha látatlanul kérnek pénzt tőlünk – hiszen a csalók végső célja a pénzszerzés. 

image

További jelek, amelyek figyelmeztethetnek a csalási kísérletre:

  1. Nehezen követhető, rosszul fogalmazott üzenetek: a csalók gyakran használnak fordítóprogramokat és csetbotokat ahhoz, hogy egyszerre akár több száz potenciális áldozattal kapcsolatba lépjenek. Ritka az a csaló, aki egyszerre csak egy embernél próbálkozik. Az értelmetlen szöveg, a nyelvtanilag suta megfogalmazás árulkodó lehet.
  2. Túl szép, hogy igaz legyen: érdemes gyanakodni akkor is, ha az, akivel online kommunikálunk, hirtelen nagyon érdeklődő lesz azok iránt a dolgok iránt, amik számunkra fontosak. Ez újabb vörösen villogó jelzés lehet.
  3. Személyes találkozó visszautasítása: a bűnözők különféle, hihetőnek tűnő magyarázatokkal állhatnak elő arra, miért nem kívánnak személyesen találkozni azzal, aki egyébként állításuk szerint érdekli őket. De az is előfordulhat, hogy valamilyen fontos okra hivatkozva kérnek pénzt az áldozattól arra, hogy meglátogathassák.
  4. Titokban kell tartani: nagyon komoly figyelmeztető jel lehet az is, ha a csaló arra próbál bennünket rábeszélni, hogy az "online románc" maradjon titokban a családtagok és a barátok előtt. A rosszindulatúak ugyanis pontosan tudják, hogy a leendő áldozat bizalmi köréhez tartozó személyek felnyithatják a szemét arra, hogy valójában csaló hálózza be.
  5. Nyomásgyakorlás: szintén szirénaként kell hogy riasszon bennünket az, ha az állítólagos érdeklődőnk mindenáron a kapcsolat fenntartására kíván rávenni bennünket, akár azzal fenyegetve, hogy ha lezárjuk azt, segítség nélkül hagyjuk. Különösen akkor egyértelmű, hogy csalóval akadtunk össze, ha ennek kapcsán pénzt próbál tőlünk kicsikarni gondjai megoldásához, akár fenyegetéssel, akár az empátiára és a jó szándékúságunkra hatva.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről