Óriási késések, káosz, dühös utasok - az Origo a repülőtéren forgatott - videó

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálja 2024. június 6-án. Ezen a napon aláírásra került a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződése, így közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér. A megállapodásnak köszönhetően a magyar állam vételár arányosan 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben szinte csak arról szólnak a hírek, hogy átláthatatlan káosz uralkodik a budapesti reptéren. Ma már gyakori, hogy órákig étlen-szomjan, betegek esetében gyógyszer nélkül vesztegelnek az utasok a váróban, és a megnyugtató válasz helyett csak újabb járattörléseket vagy késéseket látnak a kijelzőkön. Az elégedetlenségüket már nem csak az utazni vágyók fejezték ki, Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az ügyben. Kollégánk hétfőn kiment a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahol akkor öt járat is késett.
Vágólapra másolva!

Kollégánk szerint a nyaralás szezonban eleve rengetegen vannak a repülőtéren, sokan pánikba esnek, amikor a többórás késést meglátják. Attól tartanak, hogy egy 5 napos utazás esetén, akár egy egész napot is veszíthetnek, kárpótlásról pedig, egyelőre szó sincs.

Vannak olyanok is, akik rövidebb távú utazásnál már bánják, hogy a repülőt választották, és egymás között morognak, hogy miért nem autóval mentek. Nem csoda, hiszen sokakat elrémiszthet a repüléstől a mostani helyzet, ami épp a legrosszabbkor, a nyári nyaralószezon kellős közepén érkezett.

 

Járattörlések, késések, technikai meghibásodások

Legutóbb attól volt hangos a sajtó, hogy a június 21-én délelőtt 11.35-kor a Sun Express Antalyába tartó járata az utasok elmondása szerint technikai okok miatt nem indult el időben – írta meg az Utazómajom. Az indulás lehetséges időpontját folyamatosan eltolták, először 12 órára, majd műszaki hibára hivatkozva közölték, hogy 13 órakor újabb tájékoztatást adnak. Ekkor átírták 16 órára az indulás dátumát. 

A 140 fős tömeg ekkorra már nem bírta a feszültséget étlen-szomjan. Ekkor kaptak chipset, vizet és egy croissant-t. 17 óra körül közölték, hogy még mindig nem tudnak semmi biztosat mondani. Végül este fél 8-kor kaptak egy vouchert és kiengedték az utasokat a food courtba étkezni.

A Magyar Nemzet szemléje szerint a lap egyik olvasójának beszámolója alapján a vouchert egyetlen helyen lehetett felhasználni. Az említett egyetlen hely 21 órakor bezárt, így közel 150 embert képtelenség volt ellátni élelemmel és itallal.

A tömegben terhes nők, idősek, gyerekek, babák, cukorbeteg utasok is voltak, sőt olyanok is, akiknek a gyógyszerei a poggyászban voltak. Ezután azt az információt kapták, hogy elindult a gép Antalyából, hajnal 2-kor tudnak indulni, ez azonban nem volt igaz, később át is írták a kijelzőn, egészen reggel 8 órára, így a törökországi nyaralásra váró utasoknak a reptéren kellett éjszakázniuk.

Később, a dühöngő tömeg miatt a rendőrség is a helyszínre érkezett, majd a reptér személyzete a patthelyzetet úgy oldotta fel, hogy este 23.25-kor poggyász nélkül kiengedték az utasokat a tranzitzónából, akiknek előreláthatólag 4.30-ra kellett visszatérniük a terminálba. 

Végül csaknem egynapnyi várakozást követően, a gép június 21. 11.35 helyett június 22. reggel 6 órakor szállt fel.

A korábbi SunExpress 17 órás késési rekordját szombaton megdöntötte a a Tailwind Airlines, amelynek indulására több, mint 30 órát vártak az utasok – írja az utazómajom.hu egy várakozó utas közlése alapján. De nem ez a késés tartja a rekordot, egyelőre, hiszen legutóbb a Wizz Air hétfő helyett szerdán hozta haza Szicílián ragadt utasait.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálja 2024. június 6-án. Ezen a napon aláírásra került a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződése, így közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér. A megállapodásnak köszönhetően a magyar állam vételár arányosan 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A reptér szerint nem náluk van a hiba

Az Origo megkereste a repülőteret, hogy a késések hátteréről kérdezze Valentínyi Katalint, a reptér vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató helyettesét. A szóvivő elmondása szerint a probléma nem Budapest-specifikus. Az egész európai légtér olyan problémával szembesül, hogy ezek a késések és törlések gyakorlatilag minden európai repteret érintenek. A késéseknek összetett okai vannak. A fő ok az európai légtér túlzsúfoltsága, a Budapestre érkező járatok több mint fele eleve késve érkezik meg az országba, ez pedig beindít egy dominóeffektust és így a késések csak tovább halmozódnak. Arra, hogy mi okozza ezt a zsúfoltságot ezt mondta:

Egyrészt nyár van, Európában ez a nyaralószezon, június vége, július, augusztus és egyébként még a szeptember hónapot is ide lehet sorolni. Tehát ilyenkor eleve sokkal több gép van a levegőben, hiszen a télen nem szokásos charterjáratok is megjelennek, amelyek jellemzően utazási irodák által bérelt gépek. Nyaralókat visznek különböző nyaraló utakra, és nyilván a járatsűrűség a normál menetrend szerinti járatokon is sokkal sűrűbb ilyenkor. Erre jön rá két további sportesemény, amit itt Európában rendeznek. Az egyik a németországi foci eb, majd pedig a pár napon belül induló párizsi olimpia, ami szintén extra forgalmat generál a légtérben.

A szóvivő azt is hozzátette, hogy a helyzetet az is súlyosbítja, hogy a járatok nem repülhetnek át sem Ukrajna, sem Oroszország felett, így kitérő útvonalon kell közlekedniük. 

És mindezeknek a tényezőknek a tetejére jön egy egészen kiszámíthatatlan tényező, ez pedig az időjárás, amikor zivatarláncok húzódnak az egész ország fölött vagy akár fél Európa felett.

- tette hozzá a szóvivő.

reptér, illusztráció
Képünk illusztráció 
Fotó:  Shutterstock

Megkérdeztük azt is, hogy a késések során a reptéren rekedt embereknek hogyan tud segíteni, amire azt a választ kaptuk, hogy két speciális segítő zónát hoztak létre. 

A menedzsment azonnali döntésének értelmében a múlt héten két segítő zónát alakítottunk ki a repülőtéren. Ez azt jelenti, hogy az utasoknak a 2a és a 2b terminálon is egy-egy beszállítókaput speciális segítőzónává alakítottunk át.

Ez a szóvivő szerint azért jó és praktikus, mert így egy helyen gyülekezhetnek azok az emberek, akiknek késik a járata és gyorsan, hatékony segítséget kaphatnak. Itt egyébként a családosoknak, kisbabákkal utazóknak pelenkát, bébiételt, törlőkendőt is adnak, hogyha szükségük van rá. A nagy melegben vizet folyamatosan osztanak és szendvicseket is adnak az embereknek.

Ezekben a segítő zónákban egyébként kényelmes ülő és fekvő székeket, foteleket találnak az utasok. Telefontöltésre is van lehetőség, telefontöltő totemeket állítottunk be, illetve kinyomtatva is olyan információkat adunk nekik telefonos elérhetőségekkel, amik ilyenkor segítségükre lehetnek.

- tette hozzá Valentínyi Katalin. 

Ugyanakkor a fent felsorolt esetek azt mutatják, hogy az utasok ezekről a lehetőségekről nem mindig értesülnek.

 

A miniszterelnök szerint tűrhetetlen a helyzet

 

Orbán Viktor a rádióinterjúban úgy fogalmazott: nem arról van szó, hogy jól szervezik-e a légi közlekedést vagy sem, hanem arról, hogy az emberség minimuma is hiányzik. 

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a repülőtér legtöbb utasa egész évben dolgozott, a félretett pénzéből el akar menni nyaralni, a legtöbben ezt komoly erőfeszítéssel hozzák össze, a legtöbb magyar család számára ez az év egyik fontos eseménye. 

Nemcsak arról van szó, hogy rosszul szervezik, hanem arról, hogy semmilyen emberséget nem mutatnak a reptéren, a légi közlekedésben, amikor nem mondják meg, mi a helyzet, amikor óriási késések vannak 

- tette hozzá.

Ami a repülőtéren történik, az még az állami tulajdonszerzés előtti időszak következménye - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: bízik benne, hogy amikor megtörténik a reptér tényleges fizikai átvétele, a helyzet javulni fog. Nemcsak a repülőtér üzemeltetőinek kell javulnia, mert gond van a légi közlekedés irányítóival és a földi kiszolgálással is 

- mondta Orbán Viktor, kiemelve, hogy sokkal több megértést és emberséget várnak azoktól, akik ott a magyar emberekkel vagy a turistákkal találkoznak. Nyomatékosította, hogy vannak elvárások, amiket a kormány támaszt, és a minisztereket felszólította, hogy ezeknek szerezzenek érvényt.

Az ügyben megszólal Vitályos Eszter kormányszóvivő is: 

A kormány mindent megtesz, hogy a helyzet javuljon

Nagy Márton miniszter a helyzet mielőbbi megoldása érdekében berendelte a HungaroControl vezetőjét, és arra kérte, hogy 

azonnal készítsen intézkedési tervet a kialakult anomáliák kezelésére.

A nemzetgazdasági miniszter üdvözölte, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelten vizsgálja a légitársaságok tevékenységét, és további határozott lépéseket vár el.

Mindezeken túlmutatóan Nagy Márton arra kérte a Budapest Airport Zrt.-t, hogy biztosítson megfelelő eszközöket és infrastruktúrát ahhoz, hogy az utasokat a lehető legkisebb kellemetlenség érje. Szükség esetén pedig - annak ellenére, hogy ez nem az ő feladata - lássa el élelmiszerrel és ivóvízzel a késést elszenvedő, sokszor kisgyermekes családokat és turistákat -ismertette az NGM.

utazás, reptér, utas
Illusztráció
Fotó: Unplash / jeshoots.com

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón kijelentette:

A kormány a légi közlekedésben tapasztalható késések miatt azt várja el a légi közlekedés valamennyi szereplőjétől, beleértve a HungaroControlt is, hogy készítsenek akciótervet, minden információt folyamatosan biztosítsanak az utasoknak, a földi kiszolgálás pedig radikálisan gyorsítsa a folyamatokat.

Gulyás Gergely elmondta: a fogyasztóvédelmi hatóságot az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően arra utasítja a kormány, hogy a lehető legszigorúbban járjon el a jelentős késések esetén, és szabjon ki jelentős bírságokat.

Jelezte: pillanatnyilag 12 hatósági eljárás van folyamatban 2024. június 21-e és július 1-e közötti járatindulások kapcsán.

Hozzátette: a késések több mint 60 százaléka a légitársaságok hibájára vezethető vissza, ezekben az esetekben kulcsfontosságú, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság a légitársaságnak fájdalmas, komoly kárt okozó bírságot szabjon ki. 

Nem látunk más lehetőséget arra, hogy egész egyszerűen ne érje meg kockáztatni 

- hangsúlyozta a miniszter.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!