Minden munkavállalónak szüksége lesz ezekre a papírokra

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás,
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
Valamennyi, jövedelme után személyi jövedelemadót fizető állampolgár számára fontosak lehetnek azok a nyilatkozatok, melyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) január 1-jével elérhetővé tett honlapján. Ezek segítségével a munkavállalóknak nyilatkozniuk kell év közbeni adóelőleg megállapításukról, a családi adókedvezmény igénybe vételének módjáról, de a dokumentumok között helyet kapott a 25 éven aluliak, illetve a 30 évnél fiatalabb anyák kedvezményére vonatkozó sablon is.
Vágólapra másolva!

A NAV közzétette a 2024-re vonatkozó adódelőleg-nyilatkozatok sablonjait. Tételesen az alábbi nyilatkozatok tölthetők le az adóhatóság honlapjáról .pdf illetve .docx kiterjesztésű formátumban:

  • Adóelőleg-nyilatkozat költségekről
  • 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  • Családi kedvezmény nyilatkozat
  • Személyi kedvezmény nyilatkozat
  • Első házasok kedvezménye nyilatkozat
  • Külföldi illetőségű magánszemély nyilatkozata
  • Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  • 30 év alatti anyák kedvezménye

A családi kedvezményre vonatozó nyilatkozat sablonját a NAV aktualitási között külön is elérhetővé tette.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az adóhatóság ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, ezek a nyilatkozatok online is beadhatók. Ehhez a felhasználónak az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (onya.nav.gov.hu) ügyfélkapus azonosítás után az új nyomtatványokhoz lépve az adóelőleg-nyilatkozatok kategóriát kell keresnie.

Az online nyilatkozat előnyei a hatóság tájékoztatása szerint a következők:

  • kitöltés előtt már szerepelnek benne az adózó alapadatai,
  • beküldés után a NAV továbbítja az adózó által megadott munkáltatónak, kifizetőnek,
  • beküldés után a NAV tárolja, így szükség esetén szerkeszthető, módosítható, ismételten beküldhető a nyilatkozat.

A NAV már a korábbiakban is felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilatkozatok kitöltése és munkáltatójához való eljuttatása a dolgozó feladata (online kitöltéssel az eljuttatást a NAV elvégzi). Az szja-kedvezményekről további fontos tudnivalót jelenthet az az eddigi gyakorlat, hogy az a jogosult, aki év közben, havonta nem érvényesítette a kedvezményt, a személyijövedelemadó-bevallásában egy összegben juthat hozzá a pénzéhez, ha kitölti a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adatait. Ez 2023-ban, a 2022-es évre vonatkozó szja-bevallás készítésekor így volt, várható, hogy az adóhatóság 2024-ben is részletes tájékoztatást ad ki arról, hogyan kell az adózóknak eljárni a 2023-ra vonatkozó bevallásuk elkészítésekor.