50 millió forintos felújítást jelentettek be Gyöngyösön

A gyöngyösi Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona
A gyöngyösi Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona
Vágólapra másolva!
Gyöngyösön az átmeneti otthonokat működtető intézmény és a Procter & Gamble (P&G) multinacionális vállalat a rászoruló családok, gyerekek és az őket felkaroló intézmények, szervezetek támogatását jelentette be. Az együttműködés a P&G Élhető Otthon programjának első lépéseként valósul meg, mely során felújításra kerül a gyöngyösi Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 2022-ben a családok átmeneti otthonaiban közel 4500 férőhely állt rendelkezésre, míg gyermekek átmeneti otthonaiban csaknem 400 férőhely volt. A Gyöngyösi Családok Átmeneti Otthona 1999-től működik a városban 25 férőhellyel, mely 2008-tól kibővült a 12 fős Gyermekek Átmeneti Otthonával. Fenntartását Gyöngyös és a térségében elhelyezkedő 25 település önkormányzata társulásban biztosítja.

A gyöngyösi Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona Forrás: P&G

Mindkét átmeneti otthon a családban élő gyerekek veszélyeztetettségének megelőzése és a gyerek védelmének érdekében fogadja szülői kérelemre az átmenetileg lakhatási krízisbe kerülő családokat. A lakhatási krízis oka többféle lehet: az ingatlan lakhatatlanná válása, albérlet elvesztése, családi erőforrások kimerülése, bántalmazás, vagy családon belüli konfliktus. Mindkét intézményben legfeljebb 18 hónapot tölthet el a család, ezen időszak alatt megfelelő lakhatást kell találniuk, és az otthon segít képessé válniuk a normalizált életre.

A mintegy bruttó 50 milliós beruházással elsősorban a fürdőszobák, konyhák és a közösségi terek felújítására, korszerűsítésére kerül sor, melyhez a P&G 30,5 millió forint támogatást biztosít.

A gyöngyösi Családok Átmeneti Otthona Forrás: P&G

„Három évtizedes magyarországi működésünk kezdete óta fontos számunkra a helyi közösségek támogatása. 10 éves gyöngyösi jelenlétünk során megismertük a helyi emberek nehézségeit, körülményeiket, és szerettünk volna valamivel hozzájárulni a közösség számára szükséges, de saját forrásból nem feltétlenül megoldható fejlesztéshez. Hiszen minden szám és statisztikai adat mögött valós emberi történetek húzódnak" - nyilatkozta Krubl Yvette, a Procter & Gamble kommunikációs vezetője.

„Egy olyan helyzetben, amikor valakinek nincs hová mennie, az átmeneti otthon nyújtotta biztonság lehetőséget teremt az újrakezdésre. Amellett, hogy meghatározott ideig megoldja a lakhatás problémáját, a helyszínen dolgozó szociális munkások segítenek felkészülni az intézményből való kilépés utáni önálló és önfenntartó életre" - tette hozzá Maka Piroska, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

A gyöngyösi Családok Átmeneti Otthona Forrás: P&G

A város és térsége nevében Hiesz György polgármester köszönetét fejezte ki a Procter & Gamble vállalatnak: „Profitorientált világunkban nem mindennapi élmény megtapasztalni, hogy egy multinacionális vállalat számára fontosak a helyi emberek és a közösség nehézségei, és hogy a segítő szándékon túl valós lépésekre pénzt is áldoz."
A felújítási munkálatok várhatóan februárban kezdődnek, és a jelenlegi tervek szerint az átadás még tavasz végéig megtörténik.