Tovább csúszik a devizaadósok megsegítése

2009.06.04. 8:02

Az EB még a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslat eredeti, a munkanélküliekre vonatkozó verzióját sem hagyta jóvá, mert Brüsszelben nehezen értették meg a problémát. Az új kiegészítéssel pedig még később léphet csak életbe a törvény - írja a Napi Gazdaság.

A parlament március másodikán fogadta el a gazdasági válság miatt 2008. szeptember 30-a után munkanélkülivé vált lakáshiteladósok állami garanciájáról szóló törvényt, ám az mind a mai napig nem lépett életbe, mivel az Európai Bizottság még nem bólintott rá - tudta meg a lap.

A kormány tegnapi döntésével kiterjesztené az állami készfizető kezességet azon lakáshiteladósokra is, akik munka mellett sem tudják fizetni törlesztőrészleteiket. E módosítás miatt újabb heteket csúszhat a törvény életbelépése.

A március elején elfogadott törvény szerint az állam készfizető kezességet vállal a munkanélkülivé vált lakáshitelesek maximum 20 millió forintos - legfeljebb kétéves futamidejű - áthidaló hitelére. Az adósnak vállalnia kell egy minimális - tízezer forintos - részlet törlesztését, az eredeti és csökkentett törlesztőrészlet különbségére veheti igénybe az áthidaló hitelt az állami garanciával.

A törvényt az Európai Bizottságnak jóvá kellene hagynia, ugyanis a garancia állami támogatásnak számít, így csak a brüsszeli igen után emelkedhet a javaslat törvényerőre. Elvileg hatvan napja volt az Európai Bizottságnak a törvény jóváhagyására, de a vizsgálat elhúzódott, mivel Brüsszelben eleinte nem is értették a problémát. A külföldi devizában való eladósodás ugyanis nem jellemző más uniós országban.

A választ a Pénzügyminisztérium június közepére várta, ám a kormány tegnapi döntésével - a törvény kiterjesztésével - tovább csúszik az eredeti javaslat életbelépése is, így a munkanélkülivé vált lakáshiteladósok sem tudják majd igénybe venni az állami garanciát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK