A feketepiacra tart a kevert fűtőanyag?

Vágólapra másolva!
Gázolaj féláron - olvasható újsághirdetésekben, és ha valaki tárcsázza a megadott mobiltelefonszámokat, akár féláron is hozzájuthat dízelhez. A Magyar Hírlap információja szerint a behozott extrakönnyű fűtőolaj "alakul át" motorikus célra használt gázolajjá, így literenként közel 130 forintos adót "takarítva meg". A fűtőolaj behozatala ugyan jelentősen visszaesett, ám lapunkat úgy informálták, hogy az augusztusig importált 60 ezer tonna nagyobbik része a feketekereskedelmet "erősíti".
Vágólapra másolva!

Az extrakönnyű fűtőolajat közvetlenül az úgynevezett középpárlatok után nyerik, tulajdonságaiban hasonlít a gázolajra, némi keverés után - bár a gépjármű füstölése árán - felhasználható üzemanyagként.

Az ország fűtőolaj-behozatala nagymértékben visszaesett az előző évekhez képest - tudta meg a Magyar Hírlap Minarik Attilától, a Kőolaj- és Kőolajtermék Készletező Szövetség igazgatóhelyettesétől. Az első félévben 60 ezer tonnányi fűtőolaj érkezett az országba. Tavaly 600 ezer, azt megelőzően pedig évi 500 ezer és 1 millió tonnányit importáltak. A csökkenés oka az alacsony gázár, a viszonylagosan olcsó üzemanyag és áram.

Az igazgatóhelyettes elzárkózott viszont azon kérdés megválaszolásától: mire használják a behozott fűtőolajat (a Magyar Hírlap úgy tudja, ennek zöme extrakönnyű olaj), ha a legnagyobb fogyasztók, a hazai, vegyes tüzelőanyaggal működő erőművek átálltak az olcsóbb földgázra?

Szakértők szerint elenyésző mennyiséget leszámítva - melegházakat, illetve lakásokat fűthetnek az olajjal - az import többsége a feketepiacon, gázolajként lel vevőre. Egyébiránt az "extrakönnyű" behozatala nő, augusztusban különösen megugrott az import, az egy évvel korábbi 15-szörösére, heti 200-ról 3000 tonnára.

Még a nyáron, a jövedékitörvény vitájakor kértük, hogy a fűtőolajokra vessenek ki jelképes jövedéki adót - válaszolta Wilde György, az üzemanyag-kereskedő társaságokat tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára.

A szövetség literenként egy forintnyi adót szeretne látni a fűtőolajokon. A létező legkisebb nagyságú adóztatás következménye ugyanis az lenne, hogy ugyanolyan adminisztrációs kötelezettségeket kellene a fűtőolajat behozóknak teljesíteni, mint az üzemanyagok forgalmazóinak. Így nem "tűnhetne el" adott pillanatban üzemanyagként a fűtőanyag.

Több szakmabeli másként vélekedett, szerintük a visszaéléseket úgy lehetne elkerülni, ha piaci árúvá tennék a jelenleg nem jövedéki adóköteles fűtőolajokat.

A nagyságrendekről nem kívánt nyilatkozni Sipos Jenő, a VPOP sajtószóvivője, szerinte az utóbbi időben néhány esetben a vámosok találtak lepárlóberendezést, melyeken extrakönnyűből lepárlás útján akartak az ügyeskedők motorikus célra alkalmas üzemanyagot kinyerni. Itt elsősorban mezőgazdasági gépek hajtására alkalmas kőolajszármazékról van szó. A VPOP-nak vannak egységei, melyek a sajtóban megjelenő hirdetéseket ellenőrzik, ez esetben ugyancsak több eljárást indítottak. Az extrakönnyű fűtőolaj importja ellenőrzött körülmények közt történik, a visszaélésre akkor kerülhet sor, ha nem a behozatali engedélyben szereplő módon használják fel.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)