Vágólapra másolva!
Valószínűleg Draskovics Tibor lesz az ABN Amro (Magyar) Bank utolsó vezetője. A pénzügyi szakember Bernard Yoncourt jelenlegi vezérigazgatót váltja fel azt követően, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a versenyhivatal is engedélyezi a Kereskedelmi és Hitelbank (K & H) és az ABN Amro (Magyar) Bank összeolvadását.
Vágólapra másolva!

Az egyesülésről hivatalosan a K & H bank jövő hétfőn esedékes közgyűlése dönt. A bankfúziót engedélyező szervezetek hozzájárulása után Draskovics Tibor veszi át az ABN Amro (Magyar) Bank irányítását. A Pénzügyminisztérium egykori államtitkára jelenleg vezérigazgató-helyettesi posztot tölt be, s Bernard Yoncourt-tól veszi át a vezetést. Megbízatása vélhetően csak hónapokig tart, hiszen a holland bank még ez évben egyesül a Kereskedelmi és Hitelbankkal. A két hitelintézet egyesülését azonban - legalábbis az eddigi híradások szerint - Rejtő E. Tibor, a K & H első embere vezérli le. Az átalakulást irányító közös csapatban az ABN Amro részéréről Draskovics mellett László Csaba - a PM korábbi államtitkára - kapott helyet, míg a KBC Rejtőn kívül Geiszl Györgyöt, Halasi Mártont, Ludo Jacobst és Várkonyi Editet delegálta.

A két bank fúziójáról formálisan a K & H jövő hétfői közgyűlése dönt, ám az elhatározás még tavaly augusztusban született. Az új K & H bankban a hollandok 40 százalékos, a belga KBC Bank - a K & H többségi tulajdonosa - pedig 60 százalékos résztulajdonnal rendelkeznek majd. Bár korábban 33-66 százalékos tulajdoni megoszlást terveztek, az ABN Amro azonban tavaly a korábban tervezettnél eredményesebben gazdálkodott, ezért módosítani kellett a tulajdoni arányokat is.

Az egyesülés nem érinti az ABN Amro flottakezelő társaságát (LeasePlan) és életbiztosítóját (MÉBIT), valamint a KBC biztosító cégét az Argoszt. Az új K & H közel 1000 milliárd forintos mérlegfőösszegével az ország második legnagyobb bankja lesz.

(Magyar Hírlap)

Szakonyi Péter

Ajánlat:

ABN-AMRO