A kormány határozott a pénzköltésről

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztériumban nem tartják törvényellenesnek, hogy egy december 21-én megjelent kormányhatározatban, a parlament nélkül döntöttek arról, hogy 75 milliárd forintot a tavalyi költségvetés terhére költenek el az idén. Teljesült 2000-ben a célkitűzés, hogy a hiány mértéke ne haladja meg a GDP 3,5 százalékát.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatok (és privatizációs bevételek) nélküli hiány 2000-ben 449,3 milliárd forint volt, 14,1 milliárddal kedvezőtlenebb az előirányzatnál - derül ki a PM adataiból. A decemberi deficit 181,5 milliárd forint.

Igencsak megugrottak az év utolsó hónapjában a kormányzati rendkívüli kiadások: 173,5 milliárddal. A zárszámadási törvényben 132,3 milliárd, miniszterelnökségnél felmerülő többletkiadásról döntöttek. Ezt tetézte aztán a 2333/2000. (XII. 21.) számú kormányhatározat, mely az idén megvalósítható pótlólagos nyugdíjemelésre 15, a közszférában dolgozók tavalyi keresetének idei kipótlására 25, az ÁPV Rt.-nek, a volt postabankos kinnlevőségeket kezelő Reorg Apport kötvénytartozásának rendezésére, valamint az MVM Rt. tőkeemelésére 35 milliárd forint előirányzatot állapított meg. Ezenkívül átcsoportosítottak a lakástámogatások pénzügyminisztériumi keretéből a Gazdasági Minisztériumnál finanszírozott bérlakásprogramra 13 milliárd forintot.

Újságírói kérdésekre Bathó Ferenc főcsoportfőnök kifejtette: az új rendkívüli kiadások törvényességét szavatolja a 2333-as határozat 6. pontja, amely szerint a 2000. évi zárszámadási törvényben külön el kell számolni e pénzköltésekről. Az egyes előirányzatok végrehajtásáról külön kormányhatározatok is rendelkeznek majd - ígérte.

Egyelőre a 75 milliárdot a kincstárnál kezelt, nem kamatozó elkülönített számlán tartják, akárcsak a bérlakásprogramra szánt pénzt, mely a korábban már félretett összegekkel együtt 19,5 milliárdot tesz ki.

A lakástámogatásra 2000-ben folyósított összeg 21,5 milliárddal elmaradt a költségvetésben engedélyezett eredeti, 71,4 milliárdos összegtől. A központi beruházásoknál 7 milliárd az elmaradás, mégpedig úgy, hogy a központi büdzséből támogatott projektekre 29 milliárddal kevesebbet fizettek, viszont fölhasználtak 23 milliárd forintnyi, korábbi évekről áthozott maradványt. A központi intézmények folyó támogatása ugyanakkor 72,9 milliárddal meghaladta az éves előirányzatot, amiből Bathó szerint 25 milliárd a költségvetési tartalékok fölhasználásával, további 25 milliárd pedig az egyházi, alapítványi intézményeknek tovább adott humán normatívák többletével magyarázható. A központi költségvetési szervek folyó támogatása 31 százalékkal nőtt 1999-hez képest.

Az áfa 49,1 milliárddal (4,4 százalékkal) túlszárnyalja a zárszámadási törvényben 85,2 milliárddal megemelt összeget. A szja-nál is 13,3 milliárdos a túlteljesítés a novemberben egyszer már 47,1 milliárddal fölsrófolt normához képest. Némi elmaradás mutatkozott a társasági adónál: a kiesés itt 3,8 milliárd, bár a december így is 111,1 milliárd forint bevételt - a teljes évi összeg 40,7 százalékát - hozott. A pénzintézetektől 19,5 milliárdot szedett be az állam, ez az előirányzattól 1,5 milliárddal maradt el. A távközlési koncesszióból decemberben befolyt 29,4 milliárd forint.

Januárban 35-40 milliárd forint hiányt várnak az államháztartásban, ezen belül 15-20-at a központi költségvetésben - közölte Bathó Ferenc.

Eörsi János

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium