<P>Nőtt a tartós ipari termékek rendelésállománya az Egyesült Államokban</P>

Vágólapra másolva!
Az előzetes várakozásokkal ellentétben decemberben 2, 2 százalékkal nőtt a tartós ipari termékek rendelésállománya az Egyesült Államokban, köszönhetően a közlekedési eszközök - elsősorban a repülőgépek - iránt megnőtt keresletnek. Az ipari gép- és berendezésgyártók rendelésállománya viszont 5, 3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.
Vágólapra másolva!

Decemberben az előrejelzésekkel szemben 2,2 százalékkal nőtt a tartós ipari termékek rendelésállománya az Egyesült Államokban - közölte pénteken az amerikai kereskedelmi minisztérium.

Az előzetes piaci konszenzus 1,7 százalékos csökkenést valószínűsített. Novemberben 1,8 százalékos havi növekményt mértek.

A váratlanul erős decemberi adat mögött a közlekedésieszköz-szektor - elsősorban a repülőgépipar - rendelésállományának 14,6 százalékos megugrása áll. E nélkül számolva a tartós iparcikkek rendelésállománya 1,4 százalékkal csökkent a múlt hónapban.

A járműgyártáson kívüli szektorok az amerikai gazdaság általános lassulásának inkább megfelelő rendelési adatokat jelentettek: az ipari gép- és berendezésgyártók rendelésállománya például 5,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

A tavalyi év egészében 6,7 százalékkal több új megrendelés érkezett tartós iparcikkekre, mint egy évvel korábban.

(MTI)

Ajánlat:

Amerikai Kerekedelmi Minisztérium