Halódik a prágai tőzsde

Vágólapra másolva!
Válságban van Kelet- Európa korábbi vezető értékpiaca, a prágai értéktőzsde. Forgalma mintegy 36 millió dollárt esett a tavalyi első negyedévhez képest, ma nem éri el a 14 millió dollárt sem. Csupán néhány likvid papír van a piacon és közel öt éve nem volt nyilvános részvénykibocsátás.
Vágólapra másolva!

A prágai tőzsde, amely kapitalizációja alapján valaha a legnagyobb kelet-európai értékpiac volt, ma válságban van, tagsága hanyatlik, forgalma csekély és öt éve nem látott új részvénykibocsátást - írta hétfői elemzésében a Reuters.

A tőzsde az idei évet 44 taggal kezdte, jóllehet három éve még 71 volt a tőzsdetagok száma. A tavalyi első negyedévben a napi forgalom rendre meghaladta a 2 milliárd koronát (50 millió dollárt), ma azonban már nem éri el a 14 millió dollárt sem, szemben a Budapestre jellemző 30 millió, és a varsói 100 millió dolláros forgalmakkal.

A piacon mindössze hat-hét likvid papír van, s nem lehet megfelelően sokszínű portfóliót kialakítani - nyilatkozta a Reutersnek a Merrill Lynch befektetési ház prágai elemzője. Jelenleg két távközlési, két banki, egy áremtermelői, egy vegyipari és egy dohányipari részvény kínál valós befektetési lehetőséget.

A prágai tőzsde kapitalizációja szerint valaha a legnagyobb volt a térségben, miután a kuponos privatizáció szinte egyik napról a másikra csaknem 2 ezer vállalatban tett részvényessé százezreket. A piac átláthatatlansága és a szabályozás hiánya azonban elriasztotta a külföldi befektetőket. A tömeges privatizáció idején életre hívott befektetési alapok zömét bankok ellenőrizték, amelyek a portfóliójukba tartozó vállalatokat hitelezték, olyan adóssághalmazt teremtve ezzel, amely végül a kormányt sok nagy nevű pénzintézet szanálására kényszerítette - írta a Reuters. Mivel a vállalatok elsősorban a bankokhoz fordultak finanszírozásért, a prágai tőzsdén már vagy öt éve nem volt nyilvános kibocsátás.

(MTI)

Korábban:

Nemzetközi összehasonlításban jól szerepel a BÉT - Dunavölgyi Mária a Társalgóban
( 2001 január 11.)

Jövőre sem számíthat jelentős fellendülésre a magyar tőzsdepiac
( 2000 december 29.)