Bankok is veszítenének a szövetkezeti üzletrészek kifizetése miatt

Vágólapra másolva!
A bankoknak mintegy 50-100 milliárd forintos lehet a hitelezési veszteségük, amennyiben az Alkotmánybíróság jelenlegi formájában hagyná jóvá a múlt év végén elfogadott szövetkezeti üzletrész-törvényt - mondta csütörtökön Pulay Miklós, a Magyar Bankszövetség tanácsadója sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A sajtóértekezletet a törvény ellen alkotmányossági kifogást emelő szervezetek tartották. Köztük van többek között a Magyar Agrárkamara, a Magyar Bankszövetség, a Magyar Parasztszövetség, a Medosz és a MOSZ is.

Nagy Tamásnak, a MOSZ elnökének számításai szerint mintegy 800-1000 mezőgazdasági szövetkezetet érinthet a külső üzletrészesek kárpótlását célzó törvény esetleges végrehajtása.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) véleménye az, hogy a mezőgazdasági szövetkezetek jelentős hányadát ellehetetlenítené a törvény végrehajtása.

Pulay Miklós elmondta, a szövetkezeteknek mintegy 10-15 százaléka tud eleget tenni a törvényi előírásoknak, azaz 100 százalékos névértéken képesek kifizetni a külső üzletrész-tulajdonosokat. Harminc százalék körül lehet azoknak a gazdaságoknak a száma, amelyek nehézségekkel ugyan, de eleget tehetnek kötelezettségüknek, a fennmaradó hányad pedig csődközeli helyzetbe kerülhet.

Pulay Miklós úgy fogalmazott, hogy a bankok jelenleg még nem tettek radiális lépéseket a szövetkezetek ellen és megvárják az alkotmánybírósági döntést. A bankszövetségi tanácsadó a szövetkezetek hitelállományát 120-140 milliárd forintra becsülte.

Bereczky András, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezetének (Medosz) főtitkára úgy fogalmazott, hogy a szövetkezeti üzletrész-törvény végrehajtása 30-40 ezer munkahely elvesztésével járna a mezőgazdaságban. A főtitkár a szakszervezeti adatokra hivatkozva úgy számolt, hogy ezer munkanélküli mintegy egymilliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Bankszövetség