<P>Rövid időre eltűnhet a boltokból a marhahús</P>

Vágólapra másolva!
Az állategészségügyi hatóság április 30-án hatályba lépett körlevele miatt, - amely új bontási eljárást ír elő a vágott marhákra -  a nagy üzletláncok beszerzői nem tudnak megfelelő mennyiségű marhahúst rendelni a vágóhidaktól, ugyanis a körlevél nem tartalmaz egyértelmű előírásokat. A vágóhidak - a szigorú büntetésektől tartva - inkább nem bontják szét az állatokat, ezért rövid időre marhahúshiány léphet fel a boltokban.
Vágólapra másolva!

Akár napokra is eltűnhet a boltokból a marhahús - írja a Magyar Hírlap. Az április végén hatályba lépett körlevél ugyanis nem szabályozza egyértelműen a vágott marhák bontását, így azt nem is teszik meg a vágóhidak, félve a szigorú büntetésektől. Az agrártárca június 1-jéig nem ellenőrzi a vágóhidak bontási módszereit.

A nagy üzletláncok beszerzői úgy tájékoztattak, hogy nem tudnak beszerezni marhahúst a hazai vágóhidakról. Ennek oka, hogy április 30-án hatályba lépett az állat-egészségügyi hatóság 32579/2001. számú körlevele, amely előírja, hogy a BSE miatti megelőző intézkedések miatt új módon kell bontani a vágott marhát. Azaz a veszélyes anyagnak számító fejet, gerincet és a beleket el kell távolítani, s meg kell semmisíteni, el kell égetni. A húsokat csakis kézicsontozással - tehát a csontok roncsolása nélkül szabad lefejteni. Sőt, a gerincoszlopot alkotó csigolyákból kilépő idegkötegeket, úgynevezett ganglionokat is el kell távolítani. Kérdés, hogy utóbbi esetben mennyire sérülnek az értékes húsrészek, mint például a rostélyos, vagy a szintén gerinc közeli bélszín.

(MTI)

Ajánlat:

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium