<P>Az átlagosnál gyorsabban nő a családi házak építési költsége</P>

Vágólapra másolva!
Az átlagosnál jóval gyorsabban drágul az újonnan épített ipari épületek és a csalási házak négyzetméterára. Az év végére a piac stabilizálódhat, és egy családi ház építése 120 ezer forintba kerülhet négyzetméterenként, áfa nélkül - írja hétfői számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az átlagosnál jóval gyorsabban drágul az újonnan épített ipari épületek és a csalási házak négyzetméterára. A Bau-Data Project és Információs és Consulting Iroda és az Archigram Kft. az építkezések áfa nélküli árai alapján készített felmérése szerint az ipari épületek éves szinten 12-24, a családi házak pedig 25 százalékkal drágultak. A kutatás szerint a családi házak piaca az év második felére stabilizálódik, és egy négyzetméter építése 120 ezer forintba kerül majd.

A felmérés készítői az átlagosnál nagyobb drágulási ütemet a szürke- és feketegazdaság visszaszorulásával, és az állami támogatások kereslet-élénkítő hatásával magyarázzák.

A kutatás szerint a legdrágább épülettípus az irodaház, a bevásárlóközpont, a kórház és a szálloda: ezek négyzetméterenkénti építési ára 190-200 ezer forint áfa nélkül.

A vállalatok által készítet felmérések eredményei eltérnek a Központi Statisztika Hivatal által nyilvánosságra hozott áremelkedési adatoktól, mert a két cég a felhasznált anyagok és technológiák által meghatározott építési árszínvonal alakulását vizsgálja.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)