<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Esőre várnak a gabonatermesztők</P>

Vágólapra másolva!
Szakemberek szerint, ha két héten belül nem lesz esőzés, az jelentősen rontja az idei terméskilátásokat a gabonaföldeken. Általános aszályról azonban nem lehet beszélni, az agrometeorológus szerint még egy igen száraz június sem befolyásolja számottevően az átlagon felüli búzatermést - közölte a Napi Gazdaság keddi számában.
Vágólapra másolva!

A lapnak nyilatkozó szakemberek véleménye szerint egy több hetes száraz időszak már közepesre ronthatja az idei gabona terméskilátásait, a korábbi, 13 tonnás előrejelzést pedig teljességgel ki lehet zárni.

A reális búzatermés az idén azonban mindenképpen meghaladja a tavalyi 3,7 millió tonnás eredményt, a szakemberek 4-5 millió tonnás átlagos hozammal számolnak. Néhány kereskedő ennél gyengébb - a tavalyihoz hasonló - termést jósol. A legoptimistább szakértői becslések szerint az idén akár egymillió tonna búza exportjára is sor kerülhet, s a jelentősnek mondható többlet miatt itthon is a világpiaci árak dominálnak majd.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára szerint a jó minőségű búza ára 25-26 ezer forint körül alakul tonnánként, azonban a takarmánybúza ára sem mehet 22 ezer forint alá. Ennek némileg ellentmond, hogy néhány megyében 20 ezer forintnál is kevesebbet kínálnak a búza tonnájáért a kereskedők.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Idén is lesz "búzabomba"?
(2001. május 7.)

Zavar a gabonapiacon
(2001. április 24.)