Alku az Andersen és az Enron-befektetők között

2002.03.08. 15:49

Nyilvánosság előtti alku kezdődött az Arthur Andersent beperlő volt Enron alkalmazottak és befektetők, valamint a könyvvizsgáló között: kiszivárgott hírek szerint az Andersen összesen 600 millió dolláros kártérítést fizetne, míg a felperesek ügyvédje 3 milliárdos kártérítési igényt sem tart kizártnak. Eközben fény derült az Enron újabb trükkjére, mellyel megtévesztette befektetőit.

Az Arthur Andersen könyvvizsgáló összesen 600 millió dollárt kínált fel peren kívüli egyezség keretében a vállalatot az Enron-csőd miatt perlő befektetőknek és alkalmazottaknak - közölte a Bloomberg hírügynökség. A hírt az Andersen nem kommentálta, csak annyit közölt, hogy "gyorsan és felelősségteljesen" kívánja rendezni a kérdést. A felperesek ügyvédje, Bill Federman viszont nem tűnt elégedetnek az ajánlattal; a jogi képviselő szerint "miután minden tény nyilvánosságra kerül, az Andersen anyagi felelőssége akár 3 milliárd dollár is lehet".

Az Enron csődje miatt tönkrement befektetők és a vállalat dolgozói - akiknek nagy része még nyugdíjpénztári megtakarítását is elvesztette - azért perelték be az Andersent, mert a könyvvizsgáló hitelesítette a cég adósságait eltitkoló mérlegadatokat. A BBC emlékeztet: a könyvvizsgáló iránti megrendült piaci bizalom és a kártérítés várható nagysága miatt sokan a vállalat összeomlására számítanak.

Újabb kis Enron-trükk

Az Enron által követett, tisztességesnek nem nevezhető módszerek alkalmazására újabb példával szolgált Joseph Phelan, az Enron Energy Services (EES) volt igazgatója a Reutersnek adott interjújában. Elmondása szerint 1998-ban külön helyiséget rendeztek be az akkor még nem működő energiakereskedési részlegnek az Enron székházában, ahol a cég más osztályainak alkalmazottai kereskedést imitáltak a vállalat éves elemzői konferenciája alatt. A szakértőknek persze bemutatták a helyiséget, így a befektetőkhöz az az üzenet jutott el, hogy a még nem létező részleg kiválóan dolgozik.

Később az EES valóban megkezdte működését, de a tervekkel szemben alig termelt nyereséget. Az Enron volt vezetője állításait nem kommentálta.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Az MVM-mel is egyeztettek Enron-ügyben
(2002. február 15.)

Az Enron és a lobbiszoftver
(2002. február 12.)