<P class="MsoBodyText">László Csaba: nem csorbul hanem erősödik a jegybank

Vágólapra másolva!
László Csaba pénzügyminiszter - reagálva Járai Zsigmond szerdai közleményére - szükségesnek és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét nem csorbítónak, hanem azt megerősítőnek nevezte az Országgyűlésnek a költségvetési törvénymódosító csomagban benyújtott, a jegybanktörvény módosítására irányuló indítványt.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter Járai Zsigmond szerdai közleményére reagált. A közleményben a jegybank elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a javaslat csorbítja az MNB függetlenségét. László Csaba hangsúlyozta, hogy a tervezett felügyelőbizottság, amelynek tagjai közé a pénzügyminiszter is jelölne kettőt, nem gyakorolhatna felügyeletet az MNB alapvető feladatainak végrehajtásában. Így semmiféle hatóköre nem lenne például a monetáris politikára.

Ugyanakkor a felügyelőbizottság létrehozását indokolja az, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzési feladatköre az MNB-ben nem biztosítja a működés folyamatos ellenőrzését, és ezt maga az ÁSZ is jelezte - tette hozzá a miniszter.

A jegybank elnökének arra a kijelentésre, miszerint felesleges a törvénymódosításnak az árfolyam-rendszer alakítását megváltoztató része, László Csaba elmondta: azért tartják szükségesnek az árfolyam-rendszer elemeinek megjelölését a törvényben, mert az utóbbi időben több olyan elemzői vélemény is napvilágot látott a sajtóban, amely szerint a korábbi törvényszöveg nem tisztázta kellőképpen a rendszer egyes elemeivel kapcsolatos döntési kompetenciákat.

A PM szükségesnek látta e bizonytalanság eloszlatását. Ez indokolta, hogy a javaslatba bekerüljön annak rögzítése: mindezen elemek csak közös megegyezéssel változtathatók meg. A pénzügyminiszter közölte azt is, hogy a kormányülésen, amely megvitatta az előterjesztést, Járai Zsigmond is jelen volt, s a jegybankelnök kérésére néhány módosító indítványt levettek a napirendről.

László Csaba kijelentette, hogy a törvénymódosítással kapcsolatos nézetkülönbségek ellenére törekszik a korrekt együttműködésre a jegybankkal és annak elnökével, Járai Zsigmonddal. Fontosnak nevezte a folyamatos kapcsolattartást a Pénzügyminisztérium és az MNB között, amely abban is megjelenik, hogy a jegybankelnök rendszeres résztvevője a gazdasági kabinet hetenkénti üléseinek.

(MTI)

Korábban:

Járai: csorbulhat a jegybank függetlensége
(2002. június 12.)

Parlament előtt a pénzügyi törvénycsomag
(2002. június 11.)

Ajánlat:

MNB