Orosz kémek az Ericssonnál

2002.11.11. 12:27

Oroszország számára kémkedett az Ericsson svéd távközlési világcég három jelenlegi, illetve volt alkalmazottja - jelentette az AFP francia hírügynökség svéd sajtójelentésekre hivatkozva.

Mint a TT svéd hírügynökség - jól értesült forrásokra hivatkozva - közölte, a három Ericsson-alkalmazott, akik közül az egyik ugyancsak külföldi, de nem orosz származású, bizonyos ideje a cég tevékenységét érintő titkos dokumentációkat adott át az orosz titkosszolgálat egyik tisztjének.

Az orosz titkos ügynökkel közvetlenül csak egyikük - az ügy fő gyanúsítottja - állt közvetlen összeköttetésben. A svéd rendőrség őt Stockholm közelében érte tetten, amikor szigorúan bizalmas iratokkal éppen megbízójával, az orosz nagykövetség egy munkatársával való találkozóra igyekezett. A svéd biztonsági szolgálat mindhárom gyanúsítottat őrizetbe vette.

Az Aftonbladet svéd lap úgy tudja, hogy a fő gyanúsított már nem a cég munkatársa, ő ugyanis egy évi fizetéssel egyenértékű végkielégítéssel a zsebében hat hónappal ezelőtt távozott az Ericssontól. Az őrizetbe vételek hírét szűkszavú közleményben a svéd rendőrség helytállónak nevezte, az orosz kapcsolatra vonatkozó sajtójelentéseket azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó.

Henry Sténson, az Ericsson alelnöke szerdai nyilatkozatában hangoztatta, hogy a három gyanúsított a cég fejlesztési osztályán dolgozott, de nem volt kulcspozícióban. Véleménye szerint a kémkedési ügy - hála a hatóságok gyors közbelépésének - csak korlátozott károkat okozott.

A Dagens Nyheter, illetve a Svenska Dagbladet napilapok úgy tudják, hogy a három gyanúsított által az orosz titkosszolgálat rendelkezésére bocsátott dokumentumok az Ericsson egyes rádiós, illetve radartávközlési rendszereit érintették, köztük feltehetően olyanokat, amelyek a svéd-brit együttműködés keretében kifejlesztett JAS-39 Gripen vadászgépek felszereléséhez tartoznak.

(MTI)

Ajánlat:

Ericsson

Korábban:

Túljegyezték az Ericsson részvényeit
(2002. szeptember 6.)

Bóvli kategóriában az Ericsson